Prosize kapsule

8. mart – Dan žena!

1910. godine na kongresu Socijalističke internacionale u Kopenhagenu, Klara Cetkin predložila je da žene svih zemalja jednom godišnje, 8. marta, slave svoj dan, kao simbol borbe za jednako pravo glasa, zaštitu žena na radu, ukidanje trgovine belim robljem i zaštitu dece.

Kako je Klara rekla, tako je i bilo, a pogledajmo kakav je teret tim gestom sa ženskih pleća prebacila na muške novčanike – godinama kasnije.

Odluka Klare Cetkin usledila je kao rezultat dugotrajnih borbi i revolta žena na novine koje je donela industrijska revolucija, a čije su posledice najviše trpile žene. Danas, 8. mart predstavlja više simboliku, i sigurni smo da većina žena i ne zna njegovo značenje, ali ga svake godine iščekuje. Ravnopravnost, što je bio i jedan od glavnih razloga da se u borbu krene, ostvarena je, ali običaj da muškarac na ovaj dan iznenadi poklonom svoju lepšu polovinu – ostao je. Verovatno vođene logikom – dobre navike ne treba menjati, žene očekuju, a muškarci lupaju glavu oko toga šta one očekuju.

Cvet, čokolada, parfem, tri su uobičajena poklona i sa njima sigurno nećete omanuti, ali zahvaljujući anketi koja je sprovedena među ženama tokom prethodnih nekoliko nedelja, evo spiska poklona koji žene, zaista očekuju! Bacite oko, možda se vaš kec u rukavu, krije baš u ovom špilu..

Ima svega – od cveta, preko dragog kamenja i odmora u nekom planinskom smučarskom centru, do obične SMS poruke..

Ako želite da vaša draga ima ŽIVE uspomene na ovaj 8. mart, možda loš izbor ne bi bilo nešto živo. Recimo, kućni ljubimac. Mnoge od njih navele su upravo mače, kuče ili nekog drugog predstavnika krznene fele kao odličan odabir poklona za njihov dan.

Naravno, sve žene vole dijamante, pa se i njihov blještavi sjaj našao pri vrhu GIFT liste. U istom košu, bar što se cene tiče možete je iznenaditi produženim vikendom na Zlatiboru, Kopaoniku ili St. Moricu, u zavisnosti od veličine dijamanta koji bi ceni aranžmana mogao parirati.

Ako je ovo iznad vaših mogućnosti, pristaće i na nov mobilni telefon, samo da je ženstven i lagan, dok su od boja najpoželjnije bela, roze i zlatna.

Nemojte misliti da su prethodni pokloni odraz njihove neskromnosti, već su samo želele da nam ostave što veću mogućnost izbora.

Isto tako, zadovoljiće se i običnim cvetom, sms porukom ili doručkom u krevetu. Njima je samo pažnja bitna, i u tome je cela poenta Dana žena. Barem one tako kažu…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar