Prosize kapsule

Zagor – Duh sa sekirom!

Za ovog strip junaka moguće je da niste čuli, ali jedino ako ste prethodnih 50 godina živeli u apsolutnoj kulturološkoj izolaciji, i naravno – sami. Zagor je glavni akter jednog od kultnih stripova na kojima su odrasle generacije muškaraca tokom zlatnih godina 20. veka, pre nego je Fejsbuk zamenio bilo kakav vid žive socijalne interakcije, a kreativnost mladih sveo na obrađivnje virtuelnih farmi i vođenje istih takvih mafijaških ratova. Zagor, duh sa sekirom, ostao je kao simbol duha jednog vremena, dok je novo vreme sa sobom donelo neke nove duhove. Uglavnom virtuelne i beživotne…

Zagor – duh sa sekirom

Navodno, ime Zagor predstavlja skraćenicu od Za-gor Te-nay, što bi na dijalektu Anglokina trebalo da znači Duh sa sekirom. Zagor je klasičan strip heroj, belac koji se suprotstavlja  nepravdi  i svoj život posvećuje borbi protiv najgorih kriminalaca i zlikovaca. Živi u kolibi okruženoj močvarom i smeštenoj u središtu izmišljene šume Darkvud. Iako izmišljena, Darkvudska šuma je smeštena u realno postojećoj geografskoj oblasti, u južnom području Velikih jezera u SAD. Radnja stripa se odvija u prvoj polovini 19. veka, između 1820. i 1840. godine, mada u samoj priči i detaljima ima dosta nedoslednosti (puška vinčesterka koja je izmišljena tek 1860. godine, npr.), ali na račun kultnog statusa ovog stripa, ovako sitni previdi lako se opraštaju.

Zagorovu družinu iz avanture u avanturu čine Meksikanac Don Čiko Felipe Kaetano Lopez Martinez Gonzales Rodrigez Končito Morales Herdenez Espinoza ili skraćeno Čiko, zatim tragač za blagom Diging Bil, baron Ikarovog Pera i mnogi drugi. Ipak, Čiko je Zagorov verni saputnik i sušta suprotnost glavnom junaku. U pitanju je komičan lik, koji usled svoje lakomislenosti, nespretnosti i proždrljivosti često upada u razne neprilike, iz kojih ga Zagor kasnije po pravilu spašava. Za sebe kaže da je plemeniti vitez, potomak španskih Konkvistadora, a u nevolje najčešće upada nadmudrujući se sa sumnjičavim barmenima pokušavajući izmamiti ručak na kredit. Kao i Zagor, i Čiko ima svoje indijansko ime – “maleni čovjek sa velikim trbuhom”(ništa bez originalnog hrvatskog prevoda).

O autorima

Zagora su stvorili tekstopisac Sergio Bonelli (pseudonim Guido Nolitta) i crtač Gallieno Ferri. Poznato je da je upravo Ferri dao lik Zagoru i to prema svom liku. Prvi broj Zagora izašao je u Italiji juna 1961., a do 1965. Zagor je postao redovno strip izdanje na teritoriji Italije. Nakon ovoga, Bonelli odustaje od daljeg pisanja tekstova i prelazi u izdavačku aktvnost. Interesantno je još pomenuti da je Bonelli Zagora prvo krstio imenom Ajax, prema heroju iz staro-grčkih mitova, ali da je od tog imena odustao kada je saznao da već postoji deterdžent sa tim imenom. Pravo Zagorovo ime je Patrik Vilding, međutim daleko je poznatiji po svom indijanskom imenu, naročito zbog činjenice da je veoma poštovan među Indijancima koji ga smatraju besmrtnim – poslatim od Manitua lično. Zagorova osnovna herojska uloga je održavanje mira između belaca i Indijanaca, a kako svaki heroj ima svoj kostim po kom ga loši, ali i dobri momci lako prepoznaju, tako i Zagor ima svoj – prepoznatljivi crveni kostim sa motivom ptice koja simboliše da je poslat od Manitua.

Prva priča o Zagoru nazvana je Zaseda u šumi, a prva objavljena epizoda na našim prostorima je čuveno izdanje Nasilje u šumi, kod nas objavljeno sedam godina po početku izdavanja stripa u Italiji.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.