Prosize kapsule

Monogamija – da ili ne?

Uobičajen vid zajednice ljudi koji se odluče da ostatak života provedu zajedno je monogamija. Međutim, poslednjih godina, ovaj uobičajeni vid prolazi kroz velike promene. Monogamija je nekad podrazumevala venčanu zajednicu dvoje ljudi, ali kako je sve manje takvih zajednica, a razvoda više nego sklopljenih brakova, sociolozi su se zapitali o efikasnosti monogamije.

Prema njima, monogamija nema samo jedno značenje, već se pod nju podvodi nekoliko kategorija u zavisnosti od prirode veze koja se među ljudima uspostavlja. Tako oni razlikuju socijalnu, genetsku i seksualnu monogamiju. Šta ovo znači? Na osnovu studije genetičara Majkla Hamera, poligamija je tokom evolucije čovečanstva bila dominantan oblik muško-ženskih odnosa, jer je u biološkoj prirodi muškarca želja nagon za razmnožavanjem i što većim brojem partnera. Ovu svoju tvrdnju Hamer potvrđuje činjenicom da u životinjskom svetu odnos poput monogamije postoji samo u 3 do 5 posto slučajeva od 5. 000 vrsta sisara.

Danas, živeti u monogamiji u samo jednoj od 3 kategorije koje značenje ovog pojma podrazumeva nije moguće, jer se muškarac koji nije monogaman i socijalno i seksualno genetski nalazi na udaru brojnih osuda, tako da je prisiljen da se ponaša protiv svoje prirode – ističe Hamer.

Da biste bolje razumeli šta znači biti seksualno, genetski i socijalno monogaman, evo primera.

Oženjen muškarac koji je seksualno neveran još uvek će se biti socijalno monogaman uprkos svojoj neveri. Ako muškarac ima dete sa svojom ženom biće socijalno i genetski monogaman, ali ako začne dete s ljubavnicom izvan braka, biće socijalno monogaman, ali ne i genetski i seksualno. Upravo zbog pritiska društva, Hamer smatra da su muškarci prisiljeni na monogamiju koja se kosi sa njihovim prirodnim nagonima, i emocionalnom ličnošću, a monogamiju kao vid muško-ženskih odnosa smatra neprirodnom, što je pokazala i evolucija.

Međutim, zar poenta evolucije nije u usavršavanju? Bojimo se da bi prema Hamerovom modelu još uvek bili na nivou rane zore čovečanstva, uskraćeni za točak i vatru i dinamit. Mada, i o tom aspektu priče treba porazmisliti.. ali da se ne upuštamo u nerešiva pitanja.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Monogamija – da ili ne?

  1. Pingback: Monogamija – da ili ne? -

Ostavite komentar