Prosize kapsule

M Shadows


Rock/metal muzika dugo je imala nedvosmislen mačo stav, nabijen testosteronima i baziran na ikonografiji žestokih, muževnih muškaraca i svih onih elemenata koji jednu takvu pojavu prate. Dobro, upravo u eri najrigidnijih metalaca poput, recimo, Judas Priesta, Slayera i Metallice, egzistirali su i glam rokeri/metalci kojima se, uprkos deklarativno propovedanom mačizmu, i te kako mogao prebaciti nedostatak muških hormona, kako u pogledu muzike i tekstova, tako i u pogledu imidža i celokupnog stava.

Početkom devedestih se, međutim, ceo koncept mačo metala praktično survao u provaliju, a koliko je ta matrica zapravo bila izlizana i krhka, govori činjenica da ju je uništio drugi muzički pravac koji sa metalom ima tek posredne veze-grunge. Dakle, na scenu je stupio Kurt Cobain sa čitavom bulumentom beskrajno simpatičnih grungera iza sebe, pojavio se u Headbangers Ball-u (inače jednoj od najznačajnijih metal emisija na televiziji, koja se emituje na MTV-ju) u haljini i, flertujući sa basistom svog benda Kristom Novoselićem, mrtav ’ladan izjavio: „Morao sam prikladno da se obučem. Ipak je ovo bal metalaca“.

Time je mačizam u metalu definitivno dekonstruisan toliko da je danas metal, preko nekih emo derivata, čak otišao u potpuno suprotnom smeru-pojedina metal momčadija je opasno počela da izgleda kao ružnjikava ženskadija. To ignorisanje muškosti je, naravno, vrlo brzo počelo da smeta, i to toliko da mnogi bendovi danas ponovo furaju mačo fazon i prave rivajval mačo imidža i nastupa.

Nije da je današnji junak naše rubrike perjanica ove priče, ali je svakako jedan od reprezentativnih primeraka.

Rođen pod imenom Matthew Charles Sanders u Kaliforniji 1981. godine, M Shadows (umetničko ime) je bio nestašan klinac, tako da je iz škole najuren u devetom razredu. Ubrzo je počeo da svira klavir, a dijapazon instrumenata za koje se interesovao je iz godine u godinu rastao, tako da danas svira i gitaru, bas, klavijature, orgulje i druge isntrumente. Ipak, prva i najveća ljubav M Shadows-a je pevanje, u kojem se vrlo precizno vide uticaji njegovih glavnih mladalačkih uzora, hardcore sastava Misfits i H2O, te znamenitih hard rokera Guns ’n’ Roses.

Krajem devedestih M Shadows osniva bend koji se najpre zvao Successful Failure ali ga je, na sugestiju bubnjara Jimmy „The Rev“ Sullivana (preminulog prošlog meseca usled overdose-a) promenio u Avenged Sevenfold.

Kroz četiri dosadašnja studijska albuma M Shadows je pažljivo gradio svoj stil, tako da se sada sa punim pravom može reći da je reč o jednom vrlo prepoznatljivom i upečatljivom vokalu. Nekako „unjkav“ i zategnut, glas i način pevanja M Shadows-a je ipak toliko autentičan da se slobodno reći da je jedan od „onih milion“. Druga je strana priče da li će se takav glas nekome dopasti, ali činjenica o prepoznatljivosti ostaje nepobitna.

Avenged Sevenfold su karijeru vodili strpljivo, jednako obraćajući pažnju kako na muzički, tako i na vizuelni segment. M Shadows se, kako lideru benda i dolikuje, uvek isticao i prednjačio u celoj priči, a koliko je „zagrizao“ u celu stvar, govori i njegov stav da će vrlo rado razbiti facu svakome ko se usudi da mu u lice kaže bilo šta loše o njegovom bendu.

„Mnogo je ljudi koji okolo laju i pričaju svašta o nama, ali niko od njih nema muda da dođe i kaže mi nešto u oči, jer znaju da se ne bi dobro proveli“, izjavio je Shadows u intervjuu za Metal Hammer pre nekoliko godina.

Iako ima vrlo oštre stavove u vezi sa raznim pitanjima i iako ćete često videti fotosessione na kojima drži bejzbol palicu i izgleda vrlo opasno, ovaj tetovirani lik će vam isto tako reći kako, recimo, ne treba pušiti na javnim mestima, jer to smeta nepušačima, iako je i on sam strastan pušač. Takođe, prilično je oštar prema svima onima koji se ne trude dovoljno u životu i koji na račun drugih poreskih obveznika (a znamo kolika je porez svetinja u USA) lenčare i ne rade ništa.

Ovaj živopisni tip kaže da nije homofob i rasista, za šta je u nekoliko navrata optuživan od strane onih koji ne vole Avenged Sevenfold, ali da u duši jeste pravi američki seljak koji se loži na rat u Iraku, jastrebovsku spoljnu politiku koju je vodio Džordž Buš i žestoke metal koncerte koje ili posećuje ili sa svojim bendom priređuje publici, koja je iz dana u dan sve brojnija.

Možda sve ovo na trenutke deluje kontradiktorno, ali M Shadows (a i bend čiji je član) svakako zavređuju pažnju, makar i na onom informativnom nivou. Jedan od onih likova koji sa mainstream margine grade svoju priču sa očiglednim ambicijama da u taj mainstream na kraju i uđu, M Shadows ipak i pored burnog javnog života uspeva da gradi i privatni-već dugo godina ima stabilnu vezu i, prema sopstvenim tvrdnjama, veran je svojoj devojci. Za nekoga ko ima stav prave, autentične rock zvezde, te institucije koja je nestala pre mnogo godina, ovo je i više nego dovoljno bude okarakterisan kao zaista cool lik koji je vredan pažnje.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar