Prosize kapsule

Nokia – mobilni telefon koji se puni SAM!

Da je Finski gigant mobilne telefonije zaista gigant u ovoj oblasti potvrđeno je još jednom. Iz Nokie ovih dana stižu najave prvog mobilnog telefona kojem neće biti potreban punjač, jer će se telefon puniti sam.

Ne, nije naučna fantastika, u pitanju je jednostavno fantastika. Novi model telefona puniće se pomoću kinetičke energije koja nastaje tokom kretanja osobe. Ovaj koncept Nokia za sada planira da primenjuje za mobilni telefon, ali isti koncept može da se primeni i kod drugih prenosivih električnih uređaja poput mp3 playera, medicinske opreme ili konzola za video igrice.

Uređaj funkcioniše na principu piezoelektričnih kristala, supstance koja stvara električnu energiju kada se nađe pod pritiskom. Do sad primena ovih kristala u mobilnim telefonima nije bila moguća, jer je temperatura koju stvaraju previsoka za plastiku i gumu, uobičajene materijale na standardnim mobilnim uređajima. Međutim, stručnjaci iz Nokie pronašli su rešenje i za ovaj problem. Kristali se utiskuju u fleksibilne gumene komponente koje pri pokretu pritiskaju čvrsti elementi mobilnog telefona i na taj način dolazi do stvaranja električne energije koja puni telefon.

Iz Nokie nije obznanjeno kada će se novi model mobilnog telefona naći u prodaji.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar