Prosize kapsule

Šumeće tablete štetne za zube?

Iako su nam lekari, političari i mediji uterali strah u kosti dramatičnim statistikama umrlih i obolelih tokom ne tako davne pandemije svinjskog gripa, te smo svi brže bolje ispraznili rafove apoteka i prodavnica na kojima su nas spremno čekali čajevi i vitamini, sada sve deluje kao san za koji nismo sigurni da li smo čak i sanjali. Grip više niko i ne pominje, a kontigent vakcina izgleda kao jedina kolateralna šteta celokupne zbrke. Samo izgleda.. Istraživanje sprovedeno na Helsinškom Univerzitetu pokazalo je da sve vitaminske šumeće tablete imaju korozivni efekat na gleđ zuba.

Prema rezultatima ovog istraživanja, svi napici, pa čak i oni koji sadrže kalcijum uzrokuju demineralizaciju zuba, a najrazorniji efekat od svih ima upravo vitamin C. Problem kod ovakvih napitaka je u tome što je njihova pH vrednost niža od pH vrednosti gleđi, pa se gleđ smekša. Greška koju mnogi čine je da nedugo potom ispijanja vitaminskog napitka operu zube, a kako je gleđ tada mekša lakše se i oštećuje. Isti efekat imaju belo vino, gazirani sokovi, ako i sok od narandže, nakon kojih se uvek umesto pranja zuba savetuje komadić sira.

U istraživanju gleđ je bila pod dejstvom vitaminskih napitaka 100 sati, što svakako u stvarnosti neće biti slučaj, ali naučnici tvrde da isti efekat na gleđ ima svakodnevno konzumiranje jedne šumeće tablete dnevno. A koliko ste ih vi pili tokom (zamalo) pandemije?

Iron Abs za vas

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.