Prosize kapsule

Neobični specijaliteti

Mislili ste da je to što u Kini jedu pse neobično!? Onda sigurno niste čuli za specijalitete poput pite od aligatora, gorke dinje, krvavog jezika, pilećeg kolena i kravljeg vimena.. A to nije sve! Psi sad zvuče sasvim ok, zar ne?

Samo za vaše oči, ali i kao test osetljivosti vašeg želuca, odabrali smo nekoliko jela koja se širom naše planete smatraju pravim specijalitetima. Sigurni smo da će za neke od vas ovaj meni biti više stres nego delikates, ali što vas ne ubije učiniće vas jačim! Zato, viljušku i nož u šake, odnosno miša i tastaturu, pa navalite…

Pita od aligatora (SAD) – ovu neobičnu poslasticu možete naći na kuhinjskom repertoaru kafea Jacque-Imo’s Café u Nju Orleansu. Aligator je uobičajena zamena za meso u Luizijani, čak postoje i farme na kojima se aligatori uzgajaju za komercijalne svrhe, jer je pored tolikog broja ovih životinja o uzgoju pilića verovatno besmisleno i razmišljati. Najcenjeniji deo aligatora je svakako njegova koža, ali se i meso može naći na pijacama. Pomenuta pita sastoji se od sira, aligatorovog mesa i škampa.

Gorka dinja (Afrika/Azija) – Kažu da ko nije probao ovo voće ne zna šta je gorčina. Kako bi se iz dinje izvukla gorčina koriste se različite metode, ali i uprkos gorčini ova vrsta dinje je izuzetno zdrava, jer je bogata vitaminima i mineralima, a smatra se da pomaže i u lečenju od HIV-a.

Krvavi jezik (Nemačka) – Mada sve asocijacije koje naziv ovog jela izaziva za rezultat imaju prevrtanje želudca, ovo nemačko tradicionalno jelo i nije toliko loše. Jasno, od jezika i krvi (kravlje) je pravljeno, ali što je nama najbitnije – ne jede se sirovo. Jezik se osuši, prokuva, začini, ohladi, oblikuje u veknu i iseče na kriške. Specijalitet je serviran, poslužite se…

Pileće koleno (Kina) – Ovaj delikates posebno je na ceni u Kini i Japanu. Može se jesti sa belim lukom, pržen i u kombinaciji sa brojnim začinima. Ako se pitate šta je tu jestivo, sladokusci će vam odgovoriti – hrskavica, malo mesa, koža i masti. Kostiju nema.. mmm, pileća kolenca-hrhhhh…

Haggis (Škotska) – U pitanju je tradicionalno škotsko jelo koje se pravi od ovčijeg srca, jetre i pluća. Za nadev se koristi kombinacija zobi, luka, likera i začina, a tako pripremljen nadev se stavlja u ovčiji želudac koji se zatim kuva i servira. Prste da poližeš…

Živi jastog (Azija) – E, ovo je stvarno psiho specijalitet. Jelo je poznato kao sahimi jastog, a poenta je da se jastog još uvek kreće kada vam ga posluže na tanjiru. Priprema se tako što se deo mesa na brzinu izvadi iz jastogovog repa, servira u porcije, a deo koji se vrati u rep vraća na led kako bi se jastogu očuvali refleksi. Brzina je ovde ključna jer šta je sahimi jastog ako nije u mogućnosti da vam beži po tanjiru dok se spremate da ga pojedete. Doslovno značenje izraza – fast food.

Natto (Japan) – za uživanje u ovom jelu morate sačekati 7 dana, a pripremanje podrazumeva sledeći proces – kuvanje soje na pari 6 sati nakon čega se jelu dodaje bakterija Bacillus subtilis. Nakon 24-časovne fermentacije, i nedelju dana starenja natto je spreman za serviranje. Osim toga, ovo jelo ima i lekovita svojstva. Smanjuje rizik od krvnih ugrušaka i osteoporoze.

Bodljikavi kaktus (Meksiko) – Naravno, konzumira se bez bodlji, a u Meksiku ga ljudi jedu kao sastavni deo mnogih jela od doručka do deserta. Sirov, kuvan, grilovan, pečen, pa čak i kao sladoled, bogat je mineralima i vitaminima i predstavlja odličnu prevenciju kod dijabetesa.

Witchetty crv (Australija) – Ovo sad već zalazi u sferu Ber Grilsove borbe za život u divljini, a siguran je dokaz da se hrana može naći svuda. Crv se može jesti sirov ili kuvan, bogat je proteinima, a ukus mu je poput jaja ili piletine. Šta god – FUUUUJJJJJ!!!!

Kravlje vime (Italija) – Ne znamo koliko ste upućeni, ali krava je jedna od nekoliko najekonomičnijih životinja. Sa nje se bukvalno sve može iskoristiti za nešto – od kože do VIMENA! Pečeno kravlje vime je specijalitet nastao u Italiji pre nekoliko vekova, kada je sirotinja morala smisliti kako se prehraniti od onoga što bi bogataši odbacili. Tako je nastalo pečeno kravlje vime koje je, apsurda li, danas jedno od najcenjenijih jela među BOGATIMA!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Neobični specijaliteti

  1. Pingback: Neobični delikatesi