Prosize kapsule

Čili – paprika po meri pravog muškarca!


Čili papričicu svi znamo kao jednu od prvih asocijacija na Meksiko. Sombrero se podrazumeva, protiv tortilja se takođe ne bismo bunili, a ni protiv društva neke lepe Meksikanke. No, i bez tog dodatnog kolorita, čili papričica je sasvim dovoljna jer je reč o jednoj od najpoželjnijih i najcenjenijih poslastica svakog gurmana iole naklonjenog začinjenim jelima i ekstremnom ukusu ove namirnice.

Iron Abs za vas

Nećemo se previše baviti poreklom čili paprike i sličnim dosadnim činjenicama osim što ćemo reći da potiče iz Amerike i od davnina je poznata kao jedan od najefikasnijih dijetetskih proizvoda, već ćemo se fokusirati na manje poznate, ali daleko zabavnije podatke o ovoj simpatičnoj biljčici.

Iako je reč o jednoj sjajnoj biljci koja ima višestruku primenu, ona ipak nije toliko prisutna u Evropi, koliko u drugim delovima sveta, kao što su Meksiko, Latinska i Južna Amerika kao i pogranični delovi Teksasa (odatle se razvila i cela kuhinja pod nazivom tex-mex), Indija ili Filipini. Pogađate da je to tako prvenstveno zbog klime na tim meridijanima, koja je topla, ponegde i vlažna, što sve jako pogoduje ovoj biljci.

Postoji više vrsta čili paprika, a ako zanemarimo komplikovane latinske nazive, prepoznaćemo ih kao derivate poput karija, tabaska, rokotoa i brojnih drugih, koji se međusobno razlikuju po ljutini i intenzitetu ukusa, dok se generalno čili paprike dele na baburaste, slatke i ljute.

Treba znati da se od čili paprike, tačnije njihovog glavnog sastojka kapsaicina, pravi popularni peper sprej, inače jako efikasno sredstvo za ličnu zaštitu, pa ako nameravate da budete grubi ili napadni prema nekoj curi koju ste tek upoznali, bolje pripazite-ako ima bočicu ovog spreja u torbi, nećete se dobro provesti. Štaviše, biće vam žao što umesto toga nije imala bočicu suzavca koji bi vam svakako lakše pao nego peper sprej. Druga varijanta je, naravno, da budete fini i pristojni, kako i dolikuje savremenom muškarcu, a da divljanje ostavite za kasnije, kada za to bude pravo vreme i kada i ona za to bude raspoložena.

Slični tekstovi

Comments are closed.