Prosize kapsule

Promena karijere

Promena posla ne mora isključivo biti uzrokovana otkazom ili tuđom voljom. Možda niste zadovoljni platom, odnosom šefa i kolega prema vama ili jednostavno ne volite to što radite. Ponekad je mnogo bolje promeniti posao nego prepustiti se stihiji, jer će odbojnost prema poslu vremenom rasti, paralelno sa opadanjem kvaliteta onoga što radite. Rezultat je logično otkaz, a kako već imate šansu da promenite nešto, zašto čekati da budete otpušteni? Ne garantujemo da ćete odmah naći posao snova, potraga će svakako biti mučna i teška, ali sledeći našu stazu od 6 praktičnih saveta sigurni smo da ćete pokucati na prava vrata.

Definišite svoje ciljeve

Ako ne znate šta tražite ne možete to ni naći. Zato je pre početka svake potrage važno prvo postaviti ciljeve koje želite da ostvarite. Koja su vaša profesionalna interesovanja, plata kojom biste bili zadovoljni…? Pri tome morate biti i realni, naročito ako vam je novac hitno potreban ili od vas finansijski zavisi još neko. Izbalansirajte vaše zahteve i ono što je u ponudi i napravite izbor koji neće biti ni na čiju štetu. Odmerite razloge za i protiv na vašem trenutnom poslu i zaključite šta je ono što ne biste voleli da pronađete na no novom radnom mestu, a šta je ono što biste ostavili nepromenjeno – kako u drugima, tako i u sebi. Ponekad su promene u nama samima upravo one najteže.

Definišite vaše veštine i umeća

Radna mesta danas podrazumevaju određen stepen znanja u raznim oblastima – od poznavanja kompjutera i osnovnih programskih paketa, tehnika menadžmenta do liderskih strategija. Većina ovih veština kumulira se tokom prethodnih radnih iskustava, pa je u svakom slučaju preporučljivo da to iskustvo bude što bogatije. Pročašljejte svoju dosadašnju karijeru, šta ste naučili, u čemu ste dobri, usavršite se u onome što mislite da treba da bude bolje, ali i naučite ono što ne znate, a moglo bi vam koristiti u traženju budućeg posla. Dobar način je da prelistate oglase i među onima koji bi vas interesovali pronađete kvalifikacije i uslove koji se najčešće traže, kako bi se na vreme pripremili dok čekate na Vaš posao iz snova.

Slični tekstovi

Ostavite komentar