Prosize kapsule

Strip – Blek Stena

Veliki Blek ili Blek Stena još jedan je od kultnih strip junaka uz čije je avanture odrastala mladost bivše nam SFRJ, ali i generacije kasnijih Jugoslavija, doduše nešto teže. Blek je značajan i zbog činjenice da je ovaj strip bio jedno od tek nekoliko izdanja čiju su licencu otkuplili domaći izdavači, pa je za herojske podvige Velikog Bleka od kraja 70-ih i početka 80-ih bila zadužena grupa domaćih kreativaca, koji su stripu dali neki naš, ali ipak Velikom Bleku svojstven pečat.

Originalni autori Bleka Stene su Pietro Sartoris, Dario Guzzon i Giovanni Sinchetto, poznatiji pod zajedničkim pseudonimom EsseGesse. Hrabra družina koju čine Blek, profesor Okultis i mali traper Rodi u stalnom je sukobu sa engleskim Crvenim mundirima što je u grubim crtama i osnovna radnja stripa. Međutim, ako se uzme u obzir da radnja ima istorijsku podlogu, i da su se sve Blekove borbe odvijale u okviru Američkog rata za nezavisnost, strip već dobija na autentičnosti, mada ona za heroja kao što je Blek nikada nije bila pod znakom pitanja. Tokom vi[edecenijskog izdavanja Velikog Bleka, smenjivali su se periodi kavalitetnih i manje kvalitetnih epizoda, ali je strip svakako posmatrajući u celini ostao značajan temelj svetske strip scene. Uz Zagora, Alana Forda, Blek Stena je nezaobilazni treći član kolekcije svakog strastvenog ljubitelja stripa. Što bi se reklo – klasika.

Krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka licencu Velikog Bleka, otkupio je novosadski Dnevnik, a strip je izlazio u ediciji Lunov Magnus strip. Od ovdašnjih savremenih autora, stvarajući kultne dogodovštine neumorne družine istakli su se Branislav Kerac, koji je bio i na čelu domaće ekipe, zatim Branko Plavšić, Ahmet Muminović, Rade Mijatović, braća Ivanović i drugi. Naše epizode ostvarile su solidan uspeh, a osim prodaje na domaćem tržištu deo tiraža distribuiran je i u inostranstvu po principu kompenzacije.

Iako smo kao sorta, skloni na podele njihovo i naše, neke stvari su nedeljive. Veliki Blek je sigurno jedna od njih, a kao kulturno dobro može se posmatrati jedino kao NAŠ. Na kom god jeziku ga čitali, ko god bili autori scenarija, crtači.. uz Bleka se odrastalo tokom tog zlatnog perioda 20. veka jednako i Americi i u Čileu i u Srbiji. Danas tu ulogu ima Facebook, ali za razliku od Bleka sada smo mi akteri jednog mnogo većeg stripa, a da toga nismo ni svesni. Oprostite, vreme je da izbacimo novi status. Do čitanja…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar