Prosize kapsule

Boje u marketingu

Oduvek smo sumnjali da se marketinški stručnjaci koriste raznim trikovima kako bi prodali svoje proizvode što većem broju kupaca. Sada je potvrđeno da je to i istina, a ključni efekat u prodaji proizvoda, prema istraživanjima igra boja!

Boje su jedan od bitnih elemenata u marketinškoj komunikaciji proizvoda prema potrošaču. Razvijene su čitave psihološke teorije o tome kako koja boja utiče na kog kupca i prema tome su određene grupe proizvoda bojom orijentisane na kupce odgovarajućeg psihološkog profila.

Kao što znamo, na različite boje različito reagujemo, i upravo time se marketinške agencijei služe u plasiranju proizvoda. Kako? Otkrićemo vam u nekoliko sledećih redova…

Crvena

Crvena i njoj slične boje su boje vatre, dinamike, pokreta, energije, snage, seksualnosti. Kroz istoriju se crvena uglavnom vezuje za revolucije, pa se upravo zbog takvih emocija koje izaziva kod posmatrača i koristi u dizajnu nekih proizvoda.

Nebesko plava

Plava simboliše vernost, istinu, besmrtnost, duhovnost, mir… Kako ima opuštajući efekat, ona se i primenjuje u kampanjama koje trebaju da umire potrošače i učine da se osećaju bezbedno. Upravo zbog toga često ćete nijanse plave primetiti kod aviokompanija, osiguravajućih društava, itd…

Priroda

Odlike zelene boje su asocijacije na mir, spokoj, uopšte osećaje koji se vezuju za prirodu, a kao što znamo – priroda opušta. Ekologija je jedna od najčešćih oblasti u kojima se zelena boja primenjuje.

Žuta

Žuta boja simbolizuje sreću, duhovnost, razum, kreativnost i maštovitost. To je boja stvaralaštva, topline i veselja. Njom se pokušavaju privući temperamentni, ekstravagantni ljudi koji razmišljaju i žive aktivno i dinamično.

Akromatske boje

U akromatske boje uvrštaju se kontrasti crnog i belog. Ovakav koloritni pristup najefikasnije deluje na intelektualce koji u bojama proizvoda koji im se plasira prepoznaju red, disciplinu, poredak, ali podjednako i moderan i kvalitetan proizvod, te su proizvodi akromatskih boja isto tako privlačni i urbanoj populaciji.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.