Prosize kapsule

5 najuticajnijih likova – koji nisu postojali

Činjenica je da je moderno doba, doba brendova. Proizvod prodaje dobra reklama, ali zašto bi sve moralo stati samo na prodaji. Neki brendovi su otišli korak dalje i zauzeli veoma značajne pozicije u razvoju civilizacije. Deda Mraz, Barbie, Big Brother, Marlboro Man i naravno, Romeo i Julija – likovi koji nikada nisu postojali, a stvarali su svet koji danas postoji.

Deda Mraz

Istina je da bajka o Deda Mrazu ima svoju istorijsku pozadinu u folkloru brojnih naroda širom sveta, od Finaca, preko zemalja zapadne Evrope do Božić Bate, ali tek je Coca-Cola početkom 20. veka udahnula život simpatičnom debeljuškastom čičici u crvenom odelu, stvorivši na taj način jedan od najuticajnijih brendova svih vremena. Kako su ciljna grupa bradatog dedice bile generacije dece koje su odrastale u strahopoštovanju od njegovog HO HO HO – Ko nije bio dobar, neće dobiti poklon ove godine, nimalo ne bi pogrešili kada bi rekli da je upravo Deda Mraz najveći svetski tiranin svih vremena, jer nijednom drugom nije pošlo za rukom da se na vlasti održi čitavih sto godina, pri čemu mu činjenica da nije živ može samo ići na ruku.

Barbie

Kada je pre pola veka zakoračila na police miliona mladih devojčica (i ponekog dečaka, šta ćete..), postalo je sasvim jasno da će ova plavojka, mnogo ranije nego što je to i postalo tema javnih rasprava, ostvariti sve ženske snove o ravnopravnosti polova. Mnoge od vas će se pobuniti da Barbie srozava sve vrednosti i kvalitete po kojima se ceni žena, jer je ona ipak preplanula plavojka dugih nogu i primamljivih grudi (provalili ste nas, palimo se na lutke), ali morate priznati da vas je ova plavojka zadužila za sva vremena, jer je ona ipak prva žena koja je zavladala svetom! To što su njene gore navedene specifikacije postale sinonim savršene žene, nama sigurno neće smetati, a ako vama smeta, šta da vam kažemo – ni mi nismo bili oduševljeni Kenom. Znate li koliko je teško umesto pivskog imati onakav stomak??

Marlboro Man

Ono što je interesantno u vezi ovog lika je činjenica da pre njega PRAVI muškarci nisu pušili cigarete sa filterom, jer su one bile rezervisane za žene. Međutim, snaga sugestije i iskustvo veštih marketing menadžera pokazali su koliko se lako PRAVI muškarci mogu pretvoriti u seka perse. Cilj Marlboro kampanje bio je da se muškarcima podvale cigarete sa filterom, delom zbog zdravlja, ali većim delom zbog ogromnog, a neeksploatisanog tržišta. Marlboro Man bio je ključna figura ove podvale, a kako je prošla, čini nam se da možete lako i sami zaključiti. Nije ni čudo što se ova kampanja smatra jednom od najuspelijih svih vremena.

Big Brother

Veliki brat je sinonim za sve socijalne nepravde savremenog društva, pa se svakako mora dodati ovoj listi. Iako simboliše sve ono što u svetu danas postoji realno je nepostojeći, ali ipak jedan od najuticajnijih likova savremenog društva. Njegovo oko nas uvek gleda…

Romeo i Julija

Nije istina da su za sve mitove o ljubavi, savršenoj vezi, idealnom partneru i slične problematike krive gluposti kojima nas zatrpavaju fraze ženskih, a sve češće i muških magazina, sitkomi i romantične holivudske sapunice. Prva Sara Džesika Parker je u stvari bio Vilijam Šekspir, koji je tragičnom ljubavnom pričom o Romeu i Juliji, započeo istorijsku sagu o muško-ženskim odnosima od kojih i danas boli glava. Pepeljuga, Princ na belom konju, Uspavana lepotica, Seks i grad samo su rezultat jednog neopreznog poteza koji je čovečanstvo koštao mnogo. Baš kao i otkriće baruta.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “5 najuticajnijih likova – koji nisu postojali

Ostavite komentar