Prosize kapsule

Nedostatak sna može biti poguban

Početkom 20. veka, odrasla osoba u proseku je spavala 9 sati. Početkom 21. veka, taj prosek spao je na 7 sati zdravog sna. Ranije je ritam spavanja bio vezan isključivo za rotaciju Zemlje – spavali smo noću, budili se danju. Međutim, od pronalaska sijalice, ritam je poremećen, a ni konzumiranje kofeinskih i energetskih napitaka, takođe, nije mnogo pomoglo – da se naspavamo ko ljudi!

Iskoristiti dan do maksimuma, svakako nije loše. Više sati možemo posvetiti sebi, poslu, duže uživati u čarima prirode, televizijskog programa, društvu bliskih i dragih osoba.. Jedini problem je što nespavanjem škodimo zdravlju, a priznaćete – to nije mali problem. Da biste ozbiljnije shvatili koliko neispavanost može biti kobna, obezbedili smo vam par činjenica. Videćete – odlično štivo pred spavanje!

Zbog nespavanja-

Možete poginuti u saobraćajnoj nesreći – godišnje se samo u SAD-u dogodi oko 100.000 saobraćajnih nesreća. Oko 1,500 slučajeva bude sa smrtnim posledicama ili trajnim povredama. U mnogo slučajeva uzrok je upravo nedostatak koncentracije vozača usled nedostatka sna.

Iron Abs za vas

Možete poginuti na poslu – Posao je nešto što obavljamo svakodnevno. Naravno, možete biti administrativni radnik čiji posao podrazumeva 8 sati sedenja za stolom i prebiranja po papirologiji. U tom slučaju, rizik je smanjen, ali ipak postoji. Možda vam koncentracija opadne upravo u trenutku kada gomilu papira trebate ubaciti u seckalicu, pa sa njima ode i koji prst. Ili slučajno izostavite koju nulu vodeći knjigu nekom uticajnom biznismenu, koji sasvim slučajno zbog te zaglavi u zatvoru na nekih 10 godina. Nekako smo sigurni da kraj njegove robije nećete dočekati – živi. O tome da ste šofer, perač stakla na soliteru ili zaposleni u nuklearnoj elektrani, nećemo ni govoriti…

Možete postati razdražljivi, depresivni, pa čak i suicidni – san je od ključne važnosti za normalno funkcionisanje organizma, kako na fizičkom, tako i na psihičkom planu. Ako ne spavate dovoljno to se može odraziti i na vaše psihičko zdravlje, pa je vrlo moguće da ćete dospeti u stanje da ugrozite međuljudske odnose, što u ekstremnim slučajevima može dovesti i do samoubistva.

Možete se udebljati – gojaznost se vodi kao bolest modernog čoveka. Daleko bilo da je jedina, bolujemo mi i od depresije, šizofrenije, HIV-a… ali nekako je ova najvidljivija – 100 kg žive vage, priznaćete, lako zapadne za oko. Sigurno je da gojaznost najveći broj svojih okidača poteže iz loših prehrambenih navika, ali kako nauka tvrdi i nedostatak sna doprinosi. Postoje dokazi da nedovoljno sna snižava nivo hormona leptina koji je odgovoran za regulisanje apetita, čime se pojačava osećaj gladi.

Možete dobiti dijabetes – dijabetes se povezuje s povećanim nivoom šećera u krvi. Može uzrokovati slepilo, a povezuje se i s drugim problemima koji mogu ugroziti život, poput srčanog udara, bolesti bubrega itd. Takođe, dijabetes može skratiti vaš životni vek, a postoje dokazi da nedovoljno sna može dovesti do promena u metabolizmu zbog čega možete oboleti od dijabetesa.

Dakle, pouka i poruka svega prethodno navedenog je – NASPAVAJTE SE!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.