Prosize kapsule

Trening – istine i laži

Postoji nekoliko mitova o vežbanju, vežbama, dijetama i svemu što se našeg tela uopšte tiče. Neki mitovi samo su legende, a neki ipak istine na koje pri treningu treba obratiti pažnju.

Pre vežbanja nema jela

Logično je da se pred sam trening nećete prejesti toliko da ne budete sposobni za vežbanje, ali mit o tome da dva sata pre treninga ne treba ništa jesti, već neko vreme upravo je to – mit. Brojna istraživanja dokazala su upravo suprotno. PRAVO jelo i piće pre vežbanja poboljšaće vaše vežbajuće performanse i ubrzati sagorevanje kalorija.

Upala mišića

Postoji ona stara koja kaže da je bol merilo uspeha. Prema njoj su se ravnale generacije vežbača koje su uspešnim treningom smatrale samo onaj nakon kog bi Pakao u poređenju sa upalom mišića bila tek romantična logorska vatrica. Mešutim, jaka upala mišića nakon treninga jedino je pokazatelj da svojim mišićima niste dali dovoljno vremena da se oporave nakon vežbanja.

Iron Abs za vas

Istezanje

Jedno od najjačih fitness uporišta koje tvrdi da se istezanjem sprečavaju povrede i ublažavaju simptomi upale mišića, opovrgnuto je još 1994. godine, nakon podnošenja rezultata jedne američke studije sprovedene na grupi maratonaca koji su se zagrevali za maraton. Studija je pokazala da je čak više povreda bilo kod onih koji su u okviru svog zagrevanja praktikovali istezanje.

Vežbama se salo pretvara u mišiće

Ovaj mit ste verovatno i sami razbili, ali hajde da pojasnimo. Kako su ćelije masnog i mišićnog tkiva ćelije dve sasvim različite grupe, glupo je i pomisliti da bi se pravilnim vežbanjem jedne mogle pretvoriti u druge. Istina je ipak da mišićima treba više energije, pa ako ćete uz vežbe kombinovati i pravilnu ishranu mišići će koristiti masne kiseline koje se nalaze u ćelijama masti, pa će zbog toga doći do nestajanja sala i masnih naslaga.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.