Prosize kapsule

Kako smanjiti nivo holesterola u krvi?

Kada se kaže da neko boluje od visokog holesterola, instinktivno se pomisli na osobu koja uživa u slaninici, jajima i dobrom piću. Međutim, prosečnom laiku malo je poznato da bolovati od povišenog nivoa holesterola u krvi, u stvari znači imati povišen nivo lošeg, takozvanog LDL holesterola u krvi, a smanjenu količinu dobrog ili HDL holesterola. Oba se regulišu ishranom, ali još važnija od ishrane je redovna fizička aktivnost. U tekstu koji sledi M@N! će vam dati nekoliko saveta kako da ishranom utičete na smanjenje LDL i povećanje HDL holesterola. Za fizičku aktivnost ćete morati sami da se pobrinete…

U čemu je funkcija LDL i HDL holesterola?

Da odmah raščistimo, holesterol sam po sebi nije zlokoban, on je važan za funkcije ćelijskih membrana i produkciju hormona. Deo holesterola nastaje u jetri, a ostatak se unosi kroz hranu (uglavnom meso, jaja i mlečni proizvodi). Holesterol se u krvi transportuje preko naročitih lipoproteina (LDL i HDL).

Povišen LDL holesterol nastaje usled nepravilne ishrane i loših životnih navika – stres, cigarete, alkohol, nedovoljno kretanja… On se taloži u arterijama i na taj način dovodi do njihovog sužavanja što sve vodi povećanim kardiovaskularnim rizicima. Do sužavanja arterija dolazi usled oksidacije LDL holesterola i formiranja masnih naslaga na zidovima arterija. Nasuprot njemu, HDL uklanja čestice holesterola iz arterijskih zidova i transportuje ih u jetru.

Iron Abs za vas

Odnos HDL i LDL holesterola

Najlakša “alatka” za procenu povišenog zdravstvenog rizika je razmera ukupnog i HDL holesterola. Ako deljenjem cifre ukupnog sa cifrom HDL holesterola dobijete broj veći od 4.5, izloženi ste procesu ateroskleroze koji vremenom može postati poguban.

Snižavanju LDL holesterola mnogo može doprineti ishrana, naročito hrana bogata antioksidansima, omega 3 mastima, biljnim sterolima i vlaknima. Za podizanje nivoa korisnog HDL holesterola najvažnija je redovna fizička aktivnost.

Namirnice koje mogu smanjitiloš” LDL holesterol, i koje mogu povećati nivo korisnog HDL holesterola

Hladno ceđeno maslinovo ulje (extra virgin)

Crni luk, sirov

Beli luk

Losos, Skuša, Sardina,Tuna, i ostala masna riba sa omega 3 masnim kiselinama

Ulje iz semenki grožđa

Avokado

Ovas

Koštunjavo voće: badem, orasi, lešnici (umereno), semenke (lan, grčko seme)

Lisnato povrće i voće bogato vitaminom C

Hrana bogata beta karotinom: šargarepa, brokoli, kajsije, tikva

Crno vino

Kao i namirnice koje sadrže rastvorljiva vlakna a naročito mahunarke i celo zrno žitarica, ili dodavanje mekinja u ishranu.

Uzimanje naročitih biljnih sastojaka takođe može olakšati snižavanje “lošeg” holesterola.

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

5 komentara na “Kako smanjiti nivo holesterola u krvi?

  1. Pingback: Kako Smanjiti Holesterol U Krvi | Kako Da

  2. Pingback: Kako smanjiti holesterol? « Top saveti za muškarce

  3. Gadna stvar je holesterol. Nisam neko ko uživa u hrani, ali imam povišen loš a nizak dobar holesterol.

  4. Krecem se aktivno svakodnevno, nisam ljubitelj masnih hrana ali imam povecan LDL.