Prosize kapsule

Najpoznatiji festivali piva

Mi volimo pivo, i pivo voli nas – povik je milijardi muškaraca širom planete. Koliko je ISKONSKA ta ljubav prema maglovitoj rashlađenoj krigli kroz koju se samo naziru mehurići omiljenog nam svetlo-žutog alkoholnog napitaka krunisanog po pravilu sa dva prsta debelim slojem paperjaste pene, verovatno se najbolje može videti na festivalima piva – manifetacijama organizovanim u slavu mu! Jer slavu i zaslužuje… Pred vama je pregled 10 najboljih svetskih festivala piva. Pa, ŽIVELI!

Oktobarfest – Minhen, Nemačka

Oktobarfest je najverovatnije i najpoznatiji festival piva na svetu. Održava se krajem septembra i početkom oktobra u Minhenu, a tokom dve nedelje pivskih ludorija, festival poseti skoro 6 miliona ljubitelja piva iz celog sveta. Ime ovog festivala koristi se za brojne manje festivale širom sveta, čiji su osnivači uglavnom nemački iseljenici.

Great British Beer Festival

Festival se uglavnom održava tokom prve nedelje avgusta, a već je tradicija da je utorak rezervisan za dodeljivanje nagrade Najvećeg pivopije festivala. Prema istraživanjima nekih agencija za statistiku, na ovom festivalu se godišnje popije 350. 000 pinti piva, a kad bi se išlo u sitna crevca, u šta su se pomenute agencije upustile, došlo bi se do otkrića da se na svakih pola sekunde proda jedna pinta piva. Upravo zbog ovoga GBBF je dobio titulu “najvećeg paba na svetu” u čijoj ponudi se nalazi 450 vrsta piva iz britanskih pivara, kao i još 200 sorti stranih proizvođača, uključujući Belgiju, Nemačku i SAD.

Gäubodenvolksfest – Nemačka

Iako je Oktobarfest najpoznatiji svetski festival nemačkog porekla, u Nemačkoj tradiciji kao omiljen među Nemcima daleko je poznatiji festival porodičnog karaktera pod nazivom Gäubodenvolksfest. Tu ima svega, uz pivo, naravno. Karuseli, vrteške, ringišpili, 24. 000 sedišta na 90. 000 metara kvadratnih… Svake godine ovaj festival koji je mešavina bavarske tradicije i modernih tekovina nemačkog društva, poseti oko 1.2 miliona gostiju koji za tu priliku oblače tradicionalne bavarske narodne nošnje. Još jedan zanimljiv podatak je i da dozvolu točenja piva na festivalu imaju samo pivare iz okruga Straubing-Bogen.

Prvog dana festivala održava se Bierprobe, što mu u prevodu dođe – pij koliko hoćeš i možeš, a događaj istovremeno prati parada sa 2. 000 učesnika na konjima i u kočijama.

Kitchener-Waterloo Oktoberfest

Kitchener-Waterloo Oktoberfest je godišnja devetodnevna manifestacija organizovana u čast pivu, u gradovima pobratimima Kičner i Vaterlo u Kanadi. Zasnovan na originalnoj ideji Oktobarfesta, ovaj festival je patentiran kao kanadski pandam čuvenom bavarskom festivalu. Održava se tokom vikenda oko Dana zahvalnosti.

The Mondial de la Bière

Još jedan kanadski festival piva koji se održava svake godine u Montrealu, našao je svoje mesto na našoj listi najpoznatijih pivskih festivala na svetu. Ono što je posebno u vezi ovog festivala je da su na njemu mahom zastupljene manje pivare iz celog sveta, vezane za neko mesto ili oblast, dok su velike pivare na marginama pivskih dešavanja.

The Great Canadian Beer Festival – Victoria, British Columbia,Canada

Ovaj festival, koji se takođe održava u Kanadi, važi za najstariji festival ove vrste u Kanadi i na njemu se uglavnom predstavljaju pivare iz svih delova te zemlje. Svake godine, na Dan rada (1. maj), u gradiću Viktorija sretne se 40 kanadskih pivara i 7. 000 nasmejanih pivopija koji tog jednog dana u pivu pronalaze odmor od onih 300 i kusur radnih dana.

The Great World Beer Fest – NYC, USA

GWBF, ili ranije poznat kao Brewtopia, osnovan je 2002. godine u Njujorku i to je najstariji pivski festival u ovom gradu. Pokrenut kao ideja Ujedinjenih pivskih nacija, festival okuplja sve poznatije pivare iz celog sveta, a cilj festivala je da akcenat stavi na TOČENO PIVO, koje u poslednje vreme gubi trku od svog flaširanog kolege. Tokom 2 dana pivopijstva poslednjeg vikenda oktobra, GWBF ugosti 15. 000 posetilaca.

The Bergkirchweih – Nemačka

Bergkirchweih je u stvari vašar koji se svake godine organizuje u Erlangenu u Nemačkoj. Festival se uvek otvara četvrtkom u 5 sati popodne. sama ceremonija otvaranja događaj je kojem treba prisustvovati, a sastoji se u tome da gradonačelnik otvara prvo bure sa pivom (svake godine iz druge pivare) čime se festival proglašava zvanično otvorenim, a pivo iz tog bureta je besplatno, tako da možete zamisliti kakva frka nastaje nakon što gradonačelnik vikne – OTVORENO!!! Pivo se na ovom festivalu ispija na drvenim klupama u senci krošnji kestena još od davne 1755. godine, a sa svojih 11. 000 mesta za sedenje najveći je festival ove vrste na otvorenom. Sa milion gostiju godišnje, ovo je treći najveći festival piva u Nemačkoj.

The Tasmanian Beerfes – Australija

Tasmanijski festival piva, u slobodnom prevodu, održava se u Hobartu, u Australiji druge subote u novembru, svake godine. Okuplja lokalne tasmanijske i australijske pivare, ali uz njih 10. 000 posetilaca iz celog sveta ima priliku da isproba neko od sto vrsta piva iz celog sveta.

The Cambridge Beer Festival

Zvanično, ovo je najstariji britanski festival piva, osnovan krajem maja 1974. godine., a interesantno je da čini celinu sa zimskim festivalom piva koji se od 1997. godine održava svakog januara. Festival je poznat i po velikom izboru grickalica koje se mogu prezalogajiti uz pivce, a ako se ikada zateknete tamo ne propustite da probate neku od stotinu vrsta sira, zatim ukišeljena jaja, pitu od svinjetine, masline i slično…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Najpoznatiji festivali piva

  1. Pingback: Najpoznatiji festivali piva -

  2. Pingback: Pivo