Prosize kapsule

Kako se piše CV?

Prema poslednjim statistikama broj nezaposlenih do 30 godina bliži se kritičnoj brojki od 200. 000. Radnih mesta nema ni upola toliko, makar ne za one koji imaju kvalifikacije koje podrazumevaju diplomu nekog od fakulteta, tako da se može očekivati da će potraga za poslom narednih meseci za njih biti za nijansu krvaviju u odnosu na uobičajenu dozu krvavosti i muke koja se u misiju TRAŽIM POSAO inače ulaže. Kako bi vam bar donekle olakšali priredili smo vam manju obuku na teme – kako napisti CV, šta je motivaciono pismo, kako se piše motivaciono pismo, uobičajene greške u pisanju CV-a i motivacionog pisma i slično… Pa, da krenemo!

CV, Curriculum Vitae ili životopis

CV je jasan i precizan dokument koji sadrži vaše kvalifikacije, sposobnosti i iskustva. Njegova osnovna namena je da potencijalnom poslodavcu VAS predstavi u najboljem svetlu kako bi vas na osnovu toga uzeo u obzir kao mogućeg kandidata za radno mesto na koje ste konkurisali. Dakle, CV je prva stepenica ka vašem sigurnom zaposlenju, i zato je jako važno da bude dobro napisan i efektan.

Struktura

Strukturu CV čine lični podaci, profil, obrazovanje, profesionalno iskustvo i ostale sposobnosti i veštine.

Lični podaci

Ime i prezime

Kontakt adresa

Broj telefona

E-mail adresa

U ovom odeljku ne navodite starost, nacionalnost, bračni status, hobi i slično, osim ako ne smatrate da je poželjno zbog prirode posla za koji se prijavljujete da oni budu navedeni. Čak i tada, izložite ih u posebnoj sekciji, ne sa ostalim podacima.

Profil

U ovo delu u prvom planu treba da bude vaša kreativnost, planovi, ambicije, sve one autentične pojedinosti koje će za cilj imati da predstave vašu ličnost i poslodavcu pokažu zbog čega bi baš vas trebao da izabere za to radno mesto. Na osnovu ovog odeljka on će videti kako ćete se uklopiti u sredinu i radnu atmosferu, pa bi bilo korisno da se prethodno upoznate sa firmom u kojoj konkurišete za posao. Kakva je njihova radna politika, atmosfera koja vlada tamo, kodeks ponašanja, oblačenja.. bilo bi poželjno da eventualno i porazgovarate sa nekim ko je tamo već zaposlen, da čujete iskustva iz prve ruke, kako biste u CV znali na šta da ciljate.

Kod pisanja ovog odeljka ne postoji neka univerzalna forma, već je baš u ovom delu CV najvažnije tekstu dati lični pečat, jer mu je svrha da predstavi VAS. Koristite prideve, ali izbegavajte prejake reči. Jednostavno, istaknite vaše najjače adute bez mnogo priče, naročito prazne – kratko, jasno, precizno i efektno.

Vodeći se pravilom – pola odgovora krije se u pitanju, obratite pažnju na sam tekst oglasa. Ako se traže mladi, komunikativni, prodorni, uporni, spremni za timski rad i usavršavanja, onda navedite u tekstu vašeg pisma da ste upravo to.

Slični tekstovi

3 komentara na “Kako se piše CV?

  1. Pingback: Kako do posla - saveti! | Muški magazin - M@N!

  2. Pingback: Kako Se Pise Cv | Kako Da

Ostavite komentar