Prosize kapsule

Muške cipele – održavanje

Kada gledaju ženu muškarci obraćaju pažnju na njene najistaknutije atribute – lice, grudi, kosa, noge, guza. Ok, i žene gledaju isto, ali dok se muškarčeva procena žene završava na fizičkom izgledu, žena grebe ispod površine i prelazi na procenu karaktera muškarca kojeg posmatra. A vrlo dobro znamo, da žena muškarca procenjuje najviše po cipelama koje nosi. Kako bi vam pomogli da vaš karakter svaki put zablista baš kao i vaše cipele, spremili smo nekoliko praktičnih saveta za održavanje cipela.

Najčešće nedoumice, vezane su za neprijatan miris cipela, ali nešto više o tome možete pročitati u našem tekstu koji se bavi neprijatnim mirisom nogu. U ovom tekstu ćemo se isključivo posvetiti održavanju obuće, a evo nekih odgovora na pitanja koja se najčešće postavljaju na tom polju.

Kako postoje različite vrste cipela, patika i tako dalje… u zavisnosti od materijala od kog su napravljene, postoje i različiti načini održavanja.

Sjaj

Da bi koža vaših cipela ili patika, duže vreme bila sjajna, neophodno je da ih, osim što ih očistite i premažete zaštitnom kremom, iduže vreme trljate mekom krpom kako biste ih uglancali. Obuću perite mlakom vodom kojoj ste dodali malo deterdženta ili neutralnog sapuna, a zatim je osušite i namažite bezbojnom kremom ili vazelinom.

Obuću nikada nemojte sušiti na ili kraj radijatora, jer tako najlakše ispuca, već na terasi ili na simsu prozora kako bi se istovremeno i provetravala, jer koža ponekad može povući miris vlage što će za rezultat imati neprijatan miris, a to nije rezultat koji želite postići.

Lak

Ono što je osnovno za lakovanu obuću je da je nikada ne smete čistiti četkom, već samo obrisati krpicom natopljenom alkoholom. Na kraju, cipele možete premazati sjajem za nameštaj (zvuči suludo, ali lak je lak) i izglancati mekom krpom. Pucanje laka možete sprečiti ako ih čistite mlekom i mekom četkicom, a zatim sušite mekom krpom, ili ih možete čistiti nekuvanim mlekom i hladnom vodom. Još jedan način je i da ih povremeno premažete žumancetom, koje pomaže da koža ostane meka i da ne puca. Svi ovi saveti primenljivi su i na ostale predmete od lakovane kože.

Guma

Sjaj gumenoj obući možete vratiti tako što ćete je natrljati neutralnim toaletnim sapunom i ostavite da se sapunica osuši. Zatim je operite toplom vodom. Takođe, možete ihistrljati isceđenim limunom i oprati vodom kojoj ste dodali deterdžent za pranje posuđa, kako bi ste vašoj gumenoj obući vratili sjaj.

Bonus saveti

Kožne čizme će vam duže trajati ako ih premažete petrolejom, a zatim obrišete novinskom hartijom. Dodatno, postaće nepromočive.

Ako ne znate šta sa starim čarapama, svakako ih ne morate sve baciti. Iskoristite ih kao futrole za one cipele kojima trenutno nije sezona, kako bi sačekale svoje vreme zaštićene i čiste. Takođe, iste te cipele možete napuniti čarapama ili novinskom hartijom kako bi zadržale svoj oblik i duže ostale nove.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Muške cipele – održavanje

  1. Pingback: Muška moda - saveti, trendovi, stil | Muški magazin - M@N!

  2. Dobro, samo jos da mi kazete gde mogu da se kupe cipele sa slike,FE NO ME NALNE SU xD