Prosize kapsule

Kako očistiti fleke od – vina, voća, povrća, soka, masti…?

Od vina, voća, soka, hrane, ulja… fleke mogu nastati od bilo čega. Na vašoj odeći, nameštaju, koži… isto tako mogu nastati bilo gde. Na vašu sreću, više nema razloga za brigu oko toga kako ih skinuti, jer M@N! najbolji odstranjivač fleka koji ste ikad videli! Uputstvo za upotrebu – otvoriti stranicu, pročitati savete i primeniti na fleku…

Kod otklanjanja fleka najvažnije je ne dozvoliti da se fleka osuši. Drugo na šta ćemo vam pre nego pređemo na praksu skrenuti pažnju je da vaše sredstvo za čišćenje fleka obavezno pre upotrebe prvo proverite na porubu tkanine sa koje skidate fleku, kako biste bili sigurni nećete oštetiti tkaninu ili skinuti boju.

Fleke od vina

Fleke od crnog vina su horor za svakog maladog domaćina koji želi da ispadne baja pred svojom gošćom na romantičnoj večeri. Šta ako je polijete? Ništa, to čak može ići i u vašu korist. Naredite joj da se skine istog trenutka! Ne da biste joj videli gaćice (ok, ne samo da biste joj ih videli), već da biste ispoštovali pravilo od malopre – fleka se ne sme osušiti. Fleku pospite solju i što pre operite čistom vodom. Jednako efikasno će biti i ako mrlju od crnog vina polijete belim vinom, pa onda solju. Isto će poslužiti i rakija (ostavite da se osuši), ali ilimun. Nakon što na fleku pospete so, i isperete je vodom, ostatke fleke uklonite trljajući limun. Ako je vašoj gošći do sada već postalo hladno, predložite joj da se ugreje ispod vašeg jorgana, dok vi ne završite sa flekom….

Uporne fleke

Starije fleke od vina na stoljnjaku otklonićete najlakše ako stoljnjak potopite u toplo mleko i ostavite da prokuva u njemu. Nakon što prokuva stoljnjak isperite hladnom vodom. Mrlje od belog vina uklanjaju se tako što ih prelijete alkoholom, a zatim dobro istrljate. Čišćenje svih mrlja podrazumeva pranje u vodi i deterdžentu nakon tretmana prethodno pomenutim sredstvima.

Fleke od piva

Iako nisu toliko uočljive, i fleke od piva mogu ružno izgledati na vašoj odeći ili nameštaju. Pamučna tkanina svetlijih boja najbolje se čisti u mešavini vode i alkohola u srazmeri pola-pola. Nakon što je potopite, ostavite da odstoji neko vreme (pola sata), pa onda isperite čistom vodom. Sasušene fleke skinućete ako ih potopite u mešavini tople vode i amonijaka, pa ih zatim istrljate i isperete.

Fleke od voća

Najbolji tretman za fleke od voća, soka, povrća je ispiranje u toploj vodi. Važno je da ne upotrebljavate sapun jer tako fleka može postati trajna. Važno je što bolje isprati tkaninu, tako da ne ostane nimalo voćnog šećera na njoj, jer će se u suprotnom, kada se flaka osuši, šećer karamelizovati, a fleka ostati zauvek.

Fleke od kečapa i paradajza

Pre ispiranja, kod ovih fleka je najvažnije dobro ih sastrugati. Naravno, pri tome pazite da ne oštetite tkaninu. Nakon struganja tkaninu ostavljate pola sata u hladnoj vodi, a zatim je istrljate sapunom ili deterdžentom nakon čega je i operete. Ako je fleka još uvek tu, pokušajte sa belim ALKOHOLNIM sirćetom.

Masne fleke

Masne fleke najlakše ćete skinuti ukoliko ih pospete talkom, a zatim ga, kad upije masnoću, očetkate. Postupak bi trebalo ponavljati dok se najveći deo masnoće ne upije, a zatim odeću treba oprati u vrućoj vodi i deterdžentu. Na ovaj način skidaju se fleke od senfa, majoneza i raznih preliva, s tim što pre posipanja talkom i pranja sa odeće pažljivo treba skinuti njihove ostatke.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar