Prosize kapsule

Prvi maj, Prvomajski uranak i druge neRADNIČKE teme

Prvomajski uranak – sinonim za 24 sata tervenke bez prestanka. Kampovanje u prirodi, jednodnevni odlazak do omiljenog izletišta, piknik u bašti ili porodični ručak na terasi. Nije važno gde, važno je sa kim i kako. Prvi maj je praznik rada koji se u našem narodu, ali i širom sveta proslavlja neradom. Kod nas se ustalio kao tradicija za vreme dobre, stare Juge kada je trendi bilo sve u fazonu – Da nam živi, živi rad… a praznik ovog tipa nekako je bilo lako nastaviti i u Jugama koje su nasledile onu dobru staru, a kako vidimo, duh te stare u slavljenju ovog praznika opstao je i do danas. Juge više nema, posla je sve manje, ali Prvi maj je ljudi, pa nek nam ŽIVI, ŽIVI RAD!!!

Kao što smo već rekli, Prvi maj se kod nas, kao i u celom svetu slavi kao praznik rada, tako što se ništa ne radi, a sve u znak sećanja na štrajk čikaških sindikalaca 1. maja 1886. godine, koji su tog dana započeli višednevnu borbu za svoja radnička prava, konkretno za smanjenje radnog dana na osam radnih časova. Da vas ne davimo detaljima, ali ipak podsetimo (tek da znate šta se slavi), štrajk se završio krvavo, uz obračune policije i sindikalaca nekoliko dana kasnije, a jedan od predvodnika štrajka nakon incidenta u kojem je ubijeno sedam, a ranjeno 67 policajaca, pogubljen je sa još nekim učesnicima 11. novembra 1887. U znak protesta 250. 000 ljudi je u tihom protestu na ulicama Čikaga ispratilo pogubljenog Alberta Parsona, a na 1. kongresu Druge Internacionale, 1889. Prvi maj je proglašen za međunarodni praznik rada. Iako se u SFRJ i ostatku sveta, ovaj praznik slavi kao praznik rada, treba napomenuti da svetkovanje Prvog maja korene ima još u paganskim obredima. Da li ste se ikada zapitali, zašto baš tog dana ne radimo – u prirodi. Ne raditi se može i kod kuće, na kafi u Knez Mihajlovoj, Dunavskoj ili… Međutim, mi na ovaj praznik uvek izlazimo baš u prirodu, i to nije slučajno. Poznato je da se u ta „paganska“ vremena, na prvi maj takođe izlazilo u prirodu ranim jutrom ili se čak jutro dočekivalo kraj logorske vatre, čime su se u stvari slavili priroda, plodnost i sve što ide uz to. Podseća li vas ovo malo na Prvomajski uranak?

Bilo kako bilo, mi vam želimo da sutrašnji roštilj (koji vam je uspeo kao nikad do sad) zalijete galonima ledenog piva u društvu onih koji su vredni vašeg društva, da vam se jagnje obrne na ražnju od sebe samo i DA VAM ŽIVI, ŽIVI RAD! Neradnici naši SREĆAN PRVI MAJ!!!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.