Prosize kapsule

Saveti za dobar PRVOMAJSKI ROŠTILJ

Proslava Prvog maja, za svakog muškarca praznik je sasvim drukčiji od drugih. Ono što je ženama 8. mart, godišnjica braka, veze ili nedelja Milanske visoke mode, to je za prosečnog muškarca 1. maj – prilika da dokaže svoju rodnu pripadnost označenu sa velikim M. Na taj dan on je taj koji mora da bude savršen domaćin – ulovi ručak, raspali vatru, zabavi goste, popije oba bureta piva koja je poneo i OSTANE NA NOGAMA! Jednostavno, sve mora biti savršeno. Priznajemo, odgovornost je velika, a ako imate nedoumica u vezi sa tim kako joj odgovoriti sa pravom merom, pročitajte par saveta koje smo vam pripremili, a koji će vam pomoći da vaš Prvi maj bude SAVRŠEN!

Kao prvo roštilj se pravi u prirodi. Svaki drugi vid roštiljanja sasvim je besmislen, nešto slično pecanju u bazenu, sunčanju na terasi ili pivu sa smanjenim procentom alkohola. BOLESNO! Dalje, roštilj se ne može praviti s kim god. Roštiljanje ima dušu, pa su vam upravo zbog toga potrebni ljudi sa dušom – oni koji će razumeti simboliku cvrčanja ćevapčića na žaru, miksa crnog luka i hladnog pivca u vašem dahu, i potrebe da se bez sluha zapeva koja narodna (krajiška, šumadijska.. region – nebitan). Sve je to zbog zbližavanja sa prirodom.. Kao i pri svakom ozbiljnom poduhvatu, a od prvomajskog roštilja tek je nekoliko ozbiljnijih, neophodno je da se u startu odredi vođa – onaj koji će vas bezbedno sprovesti kroz čitav hepening, od rane zore do sledeće rane zore, a zatim vas bezbedno vratiti kući.

E, sad. Generalije smo utvrdili, ali one su nebitne u odnosu na ono što sledi. Možete imati idealnu lokaciju, društvo koje je čulo zov prirode i njemu se odazvalo, možete imati Cezara za vođu, ali ako nemate dobru hranu smatrajte da vam je praznik i zvanično PROPAO!!! Zlatno pravilo koje zna svaki iskusni domaćin glasi BEZ DOBROG ROŠTILJA NEMA NI DOBROG PROVODA! Jasno, njegov nedostatak možete donekle prikriti pivom, ali pitanje je – dokle..

Pravila dobrog i USPELOG ROŠTILJA!

Kako svi ovih dana uglavnom koristimo ćumur, bilo bi dobro da se uverite da on makar potiče iz nekog planinskog regiona. Iskusne leskovačke roštiljdžije koriste isključivo taj. Drvo za potpalu, pre svega mora biti suvo, dobro je bukovo, a ako nemate baš to, dobro će doći bilo koje koje nađete. ZA DOBAR MIRIS ROŠTILJA bilo bi dobro da imate suvu lozu – malo u flaši, a malo i u vatri. Rešetku roštilja treba podmazati slaninom kako se meso ne bi lepilo.

Meso

Često se pitamo koliko mesa – idealna mera je kilogram po osobi. Jesmo muškarci ili nismo? Naravno, ovo je mera za ceo dan, a ako ostajete kreće kupite isto – poješće se. Roštilj se mora sastojati od više vrste mesa, a naš vam je savet da egzotiku poput ribe na roštilju zamenite ljutim kobasicama. Ribu nek jedu sredom i petkom…

Saveti za DOBAR roštilj

Kako smo veoma ozbiljno shvatili ovu temu, oko tehnike pečenja jela na roštilju konsultovali smo literaturu. Autor knjige Saveti za roštilj Džim Marks preporučuje sledeće – kada ste pripremili plamen, jer se roštilj peče na plamenu, a ne na vatri, roštiljsku rešetku treba mentalno podeliti na tri dela.

Prvi deo je vreo, direktno iznad najzagrejanijeg uglja. Drugi je srednje toplote, gde između komada uglja postoji slobodan prostor. Treći deo trebalo bi da bude samo blago zagrejan, ne direktno iznad uglja, kako biste na njega mogli da odložite gotovu hranu, da samo ostane topla i ocedi se od suvišne masnoće – savetuje Marks.

Sledeća nedoumica se javlja kod pitanja kada je roštilj spreman da na njega “bacimo” meso. Vremenski, treba mu oko pola sata. Zavisi to i od vetra, zemlje, ćumura, raspoloženja majstora… tako da je najbolje vreme za to kada uočite da ugalj ima crveni žar, ali da je prekriven tankim slojem sivog pepela.

Na ovoj temperaturi, nad najjačom vatrom (seti se delova na koje si izdelio roštilj) piletina se peče 5-10 minuta, zatim se na srednjem delu peče još nekih 15-20. Na manjem rastojanju od izvora toplote meso se brže peče, zato se preporučuje za ćevapčiće, pljeskavice i manje komade mesa. Za deblje komade rastojanje treba biti malo veće, da bi se meso sporije i ravnomernije peklo. Meso treba češće okretati i s vremena na vreme premazivati uljem ili slaninom, na taj način će biti ravnomerno i dobro pečeno. Za ražnjiće meso treba iseći na komade iste veličine da bi se ravnomerno peklo, a ako se stavlja na ražnjić i povrće, meso treba da bude tanje.

Kobasice bi najpre trebalo zagrejati nad slabim žarom nekoliko minuta, a zatim premestiti na jači, kako ne bi popucale. Mleveno meso mora biti malo masnije kako se ne bi isušilo, a postupak pečenja je isti kao i kod kobasica. Riba se obično lepi za rešetku, pa je najbolje prvo je peći na najvrelijem delu roštilja samo nekoliko minuta, pa je prebaciti na lakši žar. Ne stavljajte je nikada na skroz malu vatru, jer će samo početi da pušta sokove i da se lepi. Ma, šta će vam uopšte riba… ali, ajde.

Ako želite da vam meso dobije onu ubitačnu aromu možete naći neki poklopac i tokom pečenja ga prekriti kako bi se dobro nadimilo – kancerogeno 100%, ali voda teče na usta….

Još poneki savet

Pivo – po osobi 3 litre! Uvek je problem kako ga rashladiti. Savet, iskopajte rupu u zemlji od pola metra dubine (ako već nemate neki potočić) i tamo ga pohranite – da odstoji. Prilozi – šopska salata, kajmak, šunka, kačkavalj, pogača ili hleb, LUK!!! Od začina vegeta umesto soli. Roštilj povremeno poprskajte pivom, a meso kada ste u prolazu rasecite da se ispeče i iznutra.

BONUS SAVET (ŽENE DA PROČITAJU)

Za dobar roštilj neophodno je što manje higijene! U suprotnom gubi se svaki smisao. I zapamtite – meso upija našu energiju, zato je prisustvo svake negativne STROGO ZABRANJENO! Meso zna…

Srećan vam Prvi maj i lep provod!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Saveti za dobar PRVOMAJSKI ROŠTILJ

  1. Imate pravo….sviđa mi se kako razmišljate! I vama zelim ukusan prvomajski rostilj!