Prosize kapsule

Poverenje u vezi – udaranje čežnje i druge taktike

Koliko puta ste uhvatili sebe kako odbijate da joj pošaljete poruku uz obrazloženje tipa „Neka se ona javi prva!“? Koliko puta ste se ujeli za jezik pre nego što joj kažete nešto nežno, misleći da to neće zvučati dovoljno muški? Da li su vam poznati izrazi „tvrđenje pazara“ i „udaranje čežnje“?

Ukoliko ste sebe „pronašli“ u bar jednoj od ovih hipotetičkih situacija i tvrdnji, možete reći za sebe da ste skloni taktiziranju u vezi. Iako preovladava uverenje da su žene sklonije ovakvim stvarima, to nije baš tako. Rade to i muškarci i to vrlo često. Posebno je pitanje da li je to dobro ili ne. Odgovor zavisi od individualnog dojma i poimanja situacije, a ja vam mogu reći da je meni taktiziranje u nečemu u čemu ne treba da ga bude – potpuno besmisleno.

U ljubavi i ratu je, kažu, sve dozvoljeno. Međutim, dok nam u ratu od taktike i strategije zavisi život, u ljubavi taktiziranje može da nas, figurativno rečeno, obezglavi, kako nas, tako i našu vezu.

Uzmimo, na primer, jednu vrlo čestu situaciju, onu u kojoj osoba A (nazovimo je Marina) namerno provocira ljubomoru svog partnera, to jest osobu B (nazovimo je Mirko), što se, složićete se, može smatrati taktiziranjem. S obzirom da u njihovoj vezi sve češće izostaju oni intenzivni izlivi pažnje i emocija i sve polako klizi u rutinu, Marina želi da svog partnera isprovocira da pokaže svoje emocije, jer ih on iz nekog razloga u „redovnim okolnostima“ sve slabije pokazuje. Marina to čini tako što malo opuštenije razgovara sa jednim svojim poznanikom, razmeni sa njim poneku poruku na Fejsu (sve vodeći računa da to vidi i Mirko) i diskretno ga „navuče“ da se opusti i uputi joj i neke malo slobodnije reči. Ona očekuje da Mirko reaguje, da se zainteresuje i pita nešto tipa „Ko ti je ovaj i šta ’oće?“. Međutim, ono što Marina ne očekuje je mnogo burnija Mirkova reakcija koja je usledila. On ne samo da je pitao „Ko ti je ovaj?“, već ju je žestoko napao i optužio da ga vara! Situacija se odjednom otima kontroli, Mirko i Marina upadaju u svađu i vrtlog netrpeljivosti, koji na površinu izbacuje i gomilu drugih, ranije prećutanih i nikada problematizovanih pitanja u njihovoj vezi. Žestoko se svađaju, a situacija postaje toliko napeta da se na vidiku nazire čak i mogućnost raskida. Da stvar bude gora, revoltirani Mirko, valjda iz želje da pokaže da i „on može tako“, počinje da flertuje sa nekim svojim poznanicama, što Marinu dovodi do ludila, a jaz između njih se dodatno produbljuje. Otkrili su jedno drugo u svetlu u kojem se do tada nisu poznavali, a sve je, da podsetimo, počelo od taktiziranja koje je, u suštini, imalo krajnje benigan i naivan cilj – potvrdu partnerovih osećanja u koje je Marina posumnjala.

Ovo je samo jedna hipotetička situacija koja ilustruje koliko taktiziranje u vezi može biti opasno. Sa druge strane, bezrezervna iskrenost kao odgovarajuća alternativa jeste idealna, ali samim tim i teško dostižna. Da bi par došao do potpune iskrenosti, potrebno je da u emotivnom smislu partneri idealizuju jedno drugo i posvete se jedno drugom toliko da pod suprotnim polom maltene podrazumevaju samo svog partnera, što bi rezultiralo odnosom u kojem ne postoji ni najmanja sitnica za prećutati (pa makar to bilo i zbog „mira u kući“). Jeste da zvuči pomalo utopijski, ali je bolje truditi se da bar priđemo tom idelalu, nego da taktiziramo, jer veza u kojoj partneri odmeravaju svaki svoj potez i svaku reč pre nego što nešto urade ili izgovore, teško da ikada može da bude utemeljena na uzajamnom poverenju i iskrenosti, koje su ujedno i najbitniji momenti za opstanak jedne veze.

Dakle, ne taktizirajte. Ako ste potpuno otvoreni, iskreni i ne krijete ništa od svoje lepše polovine, slobodno možete primenjivati onu staru narodnu „Što na um, to na drum“. Sve što želite-kažite. I ono što vam smeta i ono što vam prija. Nemojte da se femkate k’o neke uspaljene šiparice, jer to niti priliči muškarcu, niti može da donese neku veliku korist (čak u većini slučajeva pre štetu), već se opustite i budite onakvi kakvi jeste i, što je još važnije, budite onakvi kakvi treba da budete prema vašoj lepšoj polovini. Kad otkucate taj sms, ne razmišljajte previše da li je pravi trenutak za slanje. Samo stisnite opciju „send“.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

4 komentara na “Poverenje u vezi – udaranje čežnje i druge taktike

  1. Da li je muška reakcija na tako nešto (pa i više) “sasvim normalna”, ili to muškarcem ovlada neki hormon, muški ponos, ili nešto treće, a sasvim je normalno da njegova devojka/žena komunicira, a možda se i vidi sa “drugima”, može biti sa bivšim, recimo? 😉
    U tim igrama “ljubomore”…?

  2. Pingback: Poverenje u vezi – udaranje čežnje i druge taktike -

  3. u situaciji mirka i marine najvise najebe onaj sa kojim je marina u neposrednom kontaktu…ja sam bio predmet takve situacije i cak sam do nekle ljut na sebe jer sam naseo na mamac slicne curice….

    i znate sta se na kraju desilo?

    ta ista me je okrivila da sam ja kriv zbog njihove rasprave i zestoko me napala,zato joj treba praviti vece gluposti u zivotu,naravno ako ona to trazi….

  4. u gore navedenom tekstu sam totalno prepoznala sebe tj svoju vezu…samo sto nisam ja ta koja igra te pateticne igrice vec doticni gospodin…koliko god sam ja iskrena i otvorena u svemu toliko on ko neka curica da ne upotrebim drugaciji izraz taktizira….i evo upravo se desava to da je se meni sve smucilo i pocinjem da se pitam imam li ja jos strpljenja za sve to,koja li je sledeca glupost koju ce izgovoriti ili na praviti i evo bas ove veceri donela odluku da ga lepo posaljem u vrazju mater….dzaba ti sve ali mi je muka vise od svega……steta a verujte da je sve manje vise fenomenalno……