Prosize kapsule

Kako odabrati vino?

Muškarac sa stilom mora znati kako da prepozna dobro i kvalitetno vino. Tokom godine za nama pomogli smo vam i u tome, a u slučaju da ste zaboravili – da se podsetimo! Kako prepoznati kvalitetno vino?

Koliko puta ste se našli, ili makar zamišljali da ste se našli u sledećoj situaciji – na večeri ste sa lepoticom od koje zastaje dah, ili opet sa sasvim prosečnom devojkom, ali od koje vama zastaje dah. Obrok je savršen, razgovor lagan i opušten, ona se smeška, zaljubljeno gutajući svaku vašu reč poput najslažeg zalogaja, kad u tom trenutku dolazi konobar i pita vas – želite li da izaberete vino? Idila je srušena, jer i pored sve želje da ne ispadnete smešni – tom izboru niste vični. Naš savet je naravno, da u takvoj situaciji ljubazno zatražite od konobara da vam preporuči neko kvalitetno vino, čime će šteta biti minimalizirana, ali evo nekoliko saveta, kako i sami možete postati poznavalac kvalitetnih vina.

Sudite prema izgledu!

Prvo na šta neko ko je stručan u poznavanju kvalitetnog vina obrati pažnju jeste – njegova boja. Izgled vina može mnogo reći o njegovom kvalitetu. a u čemu je kvaka- pri procenjivanju kvaliteta vina na osnovu njegove boje, gleda se kontrast boje vina na beloj podlozi. Za ovo vam može poslužiti i obična salveta. Većina crvenih vina mlađeg porekla na beloj podlozi imaće tamno crvenu boju, skoro ljubičastu. Što je vino starije boja mu je bleđa, i sličnija boji cigle. Boja vina, takođe vam ponešto može reći i o sorti grožđa od koje je napravljeno. Pinot Noir, na primer, ima najbleđu nijansu.

Ovaj test možete isprobati i sa belim vinima, s tim što kod belih vina boja tamni s godinama. Takođe, vina od sorti grožđa sa hladnijih prostora uvek će biti bleđa.

Verovatno ste često u fimovima i emisijama posvećenim kulinarstvu viđali kako iskusni vinopija procenjuje kvalitet vina mućkajući ga u čaši. Šta zaista on tada radi? Odgovor je – posmatra kako se vino ponaša. To vam ne znači mnogo, zar ne? Kad se vino zavrti u čaši, kvalitet se procenjuje prema tragovima koji ostaju na staklu čaše. Iako neki smatraju da su kvalitetnija vina iza kojih ostaje više tragova, koji se duže zadržavaju na staklu, to je greška. Iz ovoga se jedino može videti da ta vina imaju više alkohola u sebi.

The bouquet

Nakon provere ukusa vina, na redu je miris, odnosno bouquet. Promućkajte ponovo vino u čaši tako da oslobodi svoju aromu. Nakon što ste ga ostavili da se malo smiri, doslovno gurnite nos u čašu i pošteno onjušite. Razmislite o mirisima koje osećate – mlado vino mirše na voće, dok će starija imati složeniju aromu (miris zemlje, hrastovine, trave..). I ne stidite se da omirišete više puta – veća je šansa da ćete pronaći neko zaista dobro vino. Kada probate vino, otpijte jedan gutljaj i lagano ga promućkajte u ustima kako biste osetili pravi ukus vina. Pri tome bi vino trebalo da pređe preko svake površine u vašim ustima kako bi efekat bio potpun.

Na šta treba obratiti pažnju? Prvo treba osetiti težinu i telo vina – da li je bogato i teško, ili lagano i klisko? Razmislite o poslednjem utisku koje je vino ostavilo na vas i zapitajte se da li bi ono išlo uz jelo koje se nalazi na stolu. Dobar biftek nikada neće ići uz lagano, voćkasto vino, već uz vino nešto složenijeg ukusa. Takođe, nemojte odmah suditi o ukusu, nego odluku donesite nakon nekoliko minuta, jer svakom vinu treba neko vreme da dostigne svoju punoću.

Krajnji ukus

Za kraj – popijte gutljaj. Često je ukus progutanog vina različit od utiska koji ste o određenom vinu stekli kroz nekoliko prethodnih koraka. U ovoj fazi pažnju obraćate na nivo alkohola u vinu, kao i na dužinu u kojoj se ukus vina zadržava u vašim ustima nakon što ste ga popili. Upravo ta dužina je ono po čemu određujete kvalitet vina, i to je njegova krajnja ocena. Što ukus duže traje to je vino bolje!

Sledeća faza je – uživanje u čaši crvenog vina koju ste za nju, poput pravog znalca, upravo vi ocenili kvalitetnim.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Kako odabrati vino?

  1. Pingback: Prednosti mlađeg muškarca | Muški magazin - M@N!