Prosize kapsule

Sterilitet kod muškaraca – uzroci, lečenje, prevencija

Do nedavno je postojalo mišljenje da je za nemogućnost začeća krivica isključivo bila na ženi. Muškarac je izuziman iz te krivice, jer je postojanje erekcije bio dovoljan dokaz njegove plodnosti. Međutim, potenciju i plodnost ne treba mešati, a upravo to pokazuju i statistike prema kojima se uzroci neplodnosti mogu naći i kod muškaraca i kod žena. Sterilitet je sve veći problem, a u tekstu koji sledi rećićemo nešto o njegovim uzrocima, simptomima, prevenciji i načinima lečenja.

Uzroci steriliteta kod muškaraca

Najčešći uzrok steriliteta kod muškaraca je smanjeni broj spermatozoida. Broj spermatozoida i uopšte procena stanja spermatozoida utvrđuje se testom koji se zove spermogram. Njime se procenjuje broj, oblik, izgled i pokretljivost spermatozoida. Normalan broj spermatozoida kod plodnog muškarca kreće se od 48 miliona spermatozoida po ml ejakulata. Pokretnih je više od 63%, a normalnog izgleda 12 ili više procenata. Neplodnost se javlja kada je broj spermatozoida manji od 13 miliona, pokretljivost smanjena ispod 32%, a normalan izgled ima tek 9% spermatozoida. U zavisnosti od toga da li je utvrđen smanjeni broj ili potpuno odsustvo zdravih spermatozoida dijagnoza može glasiti oligospermija(prvi slučaj) i azoospermija(drugi slučaj). Međutim, sterilitet se može lečiti sve dok postoji makar jedan zdrav spermatozoid, zato ne treba odustati od lečenja.

Uzroci steriliteta kod muškaraca mogu biti razni – genitalne infekcije, polno prenosive bolesti, bakterijske infekcije (bakterija hlamidija može uticati na smanjenu plodnost, jer se teško uočava, a ponaša se i kao bakterija i kao virus te je prilično otporna na lekove), loš imunitet, zarazne bolesti poput zauški, boginja, tuberkuloze testisa, poremećana funkcija testisa, operacija preponske kile..

Iron Abs za vas

Među razloge se takođe mogu ubrojati i neki drugi uzroci koji nemaju toliko veze sa genetikom i sticajem okolnosti koliko sa nama samima. Alkohol, cigarete, narkotici, toplota, stres, nedovoljna fizička aktivnost, prekomerna ili nedovoljna težina, loša ishrana, lekovi.. svi oni su siguran put ka smanjenju plodnosti kod muškaraca. Dodatan uzrok, koji se vezuje za neko današnje vreme nalazimo i u odlukama mladih da sve kasnije stupaju u brak. Prirodno, biološki satovi otkucavaju, i nelogično je svesno čekati na začeće deteta samo nekoliko sekundi pre nego otkucaju. Naš život se možda jeste promenio, ali to ne znači da je vreme stalo. S obzirom na način života današnjih mladih može se samo reći da se ubrzalo.

Simptomi steriliteta

Dok se kod žena mogu javiti i neki drugi simptomi, za muškarce je najočigledniji simptom nemogućnost začeća deta nakon godinu dana praktikovanja seksualnih odnosa bez ikakve zaštite, dakle, sa ciljem da se zatrudni. Neplodnost se utvrđuje spermogramom, čime se utvrđuje stanje spermatozoida u skladu sa čime urolozi utvrđuju adekvatnu individualnu terapiju. Sporedni simptomi mogu biti i smanjena maljavost ili neke druge seksualne disfunkcije.

Lečenje

Za lečenje steriliteta vaš urolog će nakon rezultata spermograma prepisati neke od lekova za lečenje neplodnosti. Dijagnostikovanje neke od varijanti steriliteta kod muškaraca ne predstavlja kraj vaših nastojanja da začnete dete. Lekovi su se pokazali efikasnim u više od 50% slučajeva, postoje različiti suplementi za popravljanje rezultata spermograma koji takođe daju odlične rezultate, kao i hirurške intervencije koje mogu pomoći. Na kraju, tu je uvek mogućnost veštačke oplodnje. Ipak, niko vas ne može sačuvati ako to ne učinite sami.

Prevencija

Matični mleč, propolis, vitamin C, vitamin E, selen i cink prirodni su lekovi kojima se možete sami starati o svojoj plodnosti. Brazilski orah, indijski orah, sirovi badem, orah, sveže voće i povrće, med.. najbolji su izvor ovih lekova i moraju se naći na vašem svakodnevnom meniju. Šaka koštunjavog voća dnevno najbolja je prevencija muškog steriliteta. Ipak, savetujemo da ne unosite više od preporučene doze, jer je pomenuto voće izuzetno kalorično i bogato mastima – umereno.

Pušenje izaziva smanjenu proizvodnju spermatozoida i smanjenje libida, upravo kao i alkohol, steroidi, marihuana, kokain i drugi narkotici. Povećanje toplote testisa samo za 2 stepena rezultiraće smanjenjem broja spermatozoida, tako da je najbolje izbegavati tople kupke, saune i OBAVEZNO – duže držanje laptopa u krilu! Takođe, izbegavajte tesan donji veš, a savetuje se da se za spavanje odlučujete za varijantu bez veša.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

10 komentara na “Sterilitet kod muškaraca – uzroci, lečenje, prevencija

  1. Pingback: Prirodni Lek Za Potenciju | Kako Da

  2. Pingback: Najbolji Lek Za Potenciju | Kako Da

  3. Pingback: Saveti za zdravu spermu | Muški magazin - M@N!

  4. Moj dečko i ja nameravamo da živimo zajedno.umnogome bi nam pomoglo ako bi nam neko dao savet šta je najbolje činiti, s obzirom da je on preležao zauške i 98% je sterilan odnosno ima samo 2% pokretljivih spermatozoida.Želimo oboje decu .Preporučite nam neku dobru ordinaciju ili još bolje prirodni lek radi njegove bolje reproduktivne sposobnosti.

Ostavite komentar