Prosize kapsule

XP SP2 – Obustavljanje podrške

Višemesečno najavljivanje obustavljanja podrške za Microsoftov XP SP2 napokon je postalo i stvarnost. Iz Microsofta je ove nedelje stiglo i zvanično obaveštenje o prekidu podrške za korisnike koji koriste čuveni XP.

Microsoft obustavlja podršku za XP SP2, kao i za Windows 2000 i to je korak koji se mogao predvideti. Ta odluka verovatno ima mnogo više veze sa težnjom Microsoft-a da podstakne korisnike na korišćenje nove verzije Windows-a – ili čak zamenu kompjutera novim – nego sa razmatranjem praktičnosti daljeg obezbeđivanja zakrpa korisnicima i pružanja tehničke podrške zastarelim verzijama operativnih sistema. Ovo sigurno neće obradovati brojne organizacije koje još uvek imaju kompjutere sa OS XP.

Ovaj operativni sistem će 13. jula slaviti svoj deveti rođendan. Operativni sistem je prvi put objavljen avgusta 2001. godine kada je zamenio Winodws 2000 i bio je poslednje kompletno izdanje Windows-a pre nego je Microsoft započeo svoj Trustworthy Computing projekat.

Jedna od stavki zbog kojih se XP održao skoro deceniju kao sinonim za bezbedan operativni sistem je i firewall, koji je sa Service Pack 2 usavršen, a konačna verzija XP SP2 završena je 2004. godine. Brojne nove funkcije nisu bile toliko značajne koliko činjenica da je zaštita bila aktivirana u osnovnom podešavanju i na taj način korisnik isključen iz procesa njene aktivacije. Service pack je doneo i hardversku podršku za DEP (Data Execution Prevention), važnu za odbranu od ‘buffer overflow’ napada. Bilo je to u vreme kada su crvi poput Code Red, Nimda i drugih kružili internetom, iskorišćavajući ranjivosti i parališući sisteme. Microsoft je nastavio da dodaje zaštitne funkcije kasnijim izdanjima Windows-a, ali je XP SP2 bio prvi sa kojim je taj trend otpočeo.

Problem koji se javlja sa ukidanjem podrške za ovaj sistem je veliki, jer su upravo stariji kompjuteri često glavne mete napadača, koji znaju da je malo verovatno da su sistemi na ovakvim računarima u potpunosti ažurirani.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

6 komentara na “XP SP2 – Obustavljanje podrške

  1. ma kaki crni xp ja sto moram da ga imam inace kad napravim apple ne daju ga celogsamo iz parcica pa da ga sastavim a inace je skup ko djavo

  2. ja sam serviser za racunare ako ima neki problem tu sam ili neka tema o sistemima da se otvori kakav xp to proslo pre 100 god.

    • Hej, ako si zaista zainteresovan za neku saradnju oko "Hi tech" tekstova možemo se dogovoriti. Kontaktiraj nas na muski.magazin@gmail.com sa nekim predlogom ili tek da nam ostaviš neki svoj kontakt, pa da se dogovaramo. Pozdrav od M@N!a!

  3. jesam zainteresovan znam kako se instalira windows imam mnogo ljudi koji imaju poverenje u mene donesu mi racunar i odu dodju sutra on radi ko sat mozemo uopste oko tehnike touch screen a i ako ima neki problem tu sam ja moj ujak i moj drug koji je zavrsio za konstruktora racunara znaci druzis se samnom i ako oces hakujemo.

  4. evo moze preko facebooka da se cujemo milosmilosevichacker90@gmail.com to je kontakt jel te ima na faceu radi dogovora.