Prosize kapsule

Kako uštedeti gorivo?

Iako nas Vlada ubeđuje da su česta poskupljenja goriva nužna stvar i da su potpuno opravdana, teško je na ovu činjenicu ostati ravnodušan. Cena goriva u Srbiji je među najskupljima u regionu, a platežna moć građana među najnižima.

Osim ako nemaš plan da pređeš u redove anarhista i digneš socijalnu revoluciju, jedini način da se poskupljenja amortizuju jeste da primeniš nekoliko saveta za uštede na gorivu i donekle smanjiš sebi glavobolje finansijske prirode.

1. Budi hladnokrvan!

Svi znamo koliko je lako iznervirati se u vožnji. Svi nekud žure, jurcaju i agresivni su tokom vožnje po gradu. Ne budi jedan od ovakvih manijaka, jer ćeš na taj način povećati svoju bezbednost u saobraćaju, a ujedno i smanjiti potrošnju goriva koja raste tokom naglih promena brzina kretanja, stalnih kočenja i ubrzavanja.

2. Ne koristi klimu kad nije neophodno!

Većina novih automobila ima ugrađene klime na čiji se komfor lako navići. Ono što je bitno znati je da klima dodatno troši gorivo. Ako nije previše toplo, u vožnji kroz grad gasite klimu i malo spustite prozor, a na otvorenom putu uradite obrnuto jer spušten prozor pri većim brzinama kretanja smanjuje aerodinamičnost i samim tim povećava potrošnju goriva.

3. Ugasi motor kad stojiš!

Ako si naišao na saobraćajnu gužvu i zastoj za koji možeš da proceniš da će potrajati ili satima čekaš ženu na parkingu megamarketa, bolje ugasi motor dok auto stoji! Manje goriva je potrebno za ponovno paljenje motora nego kada radi na leru samo 10 sekundi. Ovim ćeš učiniti i dobro ekološko delo.

4. Menjaj te brzine!

Ponekad smo lenji da posegnemo za menjačem, naročito ako idemo od semafora do semafora ili jedemo sendvič u kolima na putu do posla. Pravilno menjanje brzina može da ostvari značajne uštede u potrošnji goriva. Najbolje je prebaciti u viši stepen prenosa na oko 2500 obrtaja u minuti. Takođe, ako ne postoji razlog za naglo kočenje, koristite „kočenje motorom“ (spuštanje u niži stepen prenosa i puštanje gasa) jer je to dodatni način da se dugoročno štedi na gorivu, a i paknama.

5. Sipaj kvalitetno gorivo i ulje!

Slab kvalitet goriva redovan je uzročnik povećane potrošnje goriva i kvarova ključnih delova motora ako se koristi tokom dužeg vremenskog perioda. Kvalitetno motorno ulje s druge strane omogućava manji gubitak mehaničke energije motora da bi se dobila ista snaga, čime se smanjuje i potrošnja goriva. Ovaj efekat se najviše primećuje kad motor radi nedovoljno zagrejan, kao i u gradskoj vožnji, naročito zimi, na kraćim deonicama.

6. Važne su dobre gume!

Opšte je poznato da kvalitetne gume značajno umanjuju potrošnju goriva time što smanjuju apsorpciju energije u kontaktu sa tlom i samim tim tzv. otpor kotrljanja. Vodeći proizvođači koriste naročite hemijske formule obogaćene silikonom i nove metode izrade. Ukoliko nemate para za nove i modernizovane pneumatike, onda makar kontrolišite redovno vazdušni pritisak u gumama jer je i on važan faktor u smanjivanju otpora kotrljanja.

7. Sam okreći točkove!

Iskoristi lepo vreme i ponekad sedi na bicikl pa obavi manje poslove po gradu, neće ti kruna pasti s glave! Na ovaj način ćeš lakše izbeći gužve u saobraćaju, poboljšaćeš kondiciju i naravno – uštedeti gorivo!

©muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar