Prosize kapsule

Polno prenosive bolesti – muškarci

Iako bi se po kiši, ledenom vetru i jesenjoj temperaturi pre reklo da smo na pragu apokalipse, jedan pogled na kalendar podsetiće te da leto samo što nije. Prve znake već smo imali prilike da osetimo prethodnih nedelja, a ove kiše su možda tek poslednji trzaj zime pred veliko zagrevanje – da ga se uželimo još više. A kada leto stigne nekako sve postaje opuštenije – ljudi su nasmejani, otvoreniji za druženje, muškarci hrabriji, devojke koketnije i prilike za usputnu i neobaveznu kres kombinaciju dolaze same poput koktela u baru na peskovitoj plaži na nekim Bahamima, Dominikani… idila. Da bi idila bila potpuna, na nama je da te upozorimo na opasnosti koje ta idila nosi sa sobom.

Zbog leta u vazduhu i atmosfere koja maksimalno opušta naše mere opreza kojih se obično pridržavamo pri kres kombinacijama za jedno veče, leto je godišnje doba tokom kog značajno raste broj obolelih od polno prenosivih bolesti. Gonoreja, hlamidija, herpes, HPV virus neke su od najčešćih polnih bolesti kojima su podležni muškarci, a u tekstu koji sledi otkrićemo ti nešto više o svakoj od njih…

Gonoreja

Simptomi gonoreje kod muškarca podrazumevaju gnojni iscedak i osećaj peckanja prilikom mokrenja. Nelečenje gonoreje dovodi do epididimitisa, oboljenja testisa koje kasnije dovodi do neplodnosti. Gonoreja tri do pet puta povećava šanse za dobijanje HIV-a, naravno, u slučaju da ste nekada bili u kontaktu sa ovim virusom. Leči se antibioticima, međutim u poslednje vreme gonoreja je sve otpornija na lekove. Kako se prenosi prilikom seksualnog odnosa, preventiva je najbolji lek – kondom i druge mere predostrožnosti vas nikada neće koštati života.

Iron Abs za vas

Hlamidija

Hlamidija nema očigledne simptome prepoznavanja prema kojima bi oboleli mogao zaključiti da je zaražen. Ipak, veoma je opasna jer može uzrokovati upale testisa, prostate i mokraćne bešike, u nekim slučajevima i sterilitet. Opasnija je za žene, jer kod njih u najvećem broju slučajeva dovodi do neplodnosti, čemu prethode jake upalne infekcije. Muškarci su nosioci ove bolesti koja se inače uspešno leči antibioticima, mada i ona u poslednje vreme pokazuje jak imunitet na lekove. Hlamidija se naročito lako i često prenosi tokom leta, jer se njene bakterije razvijaju na vlažnim peškirima, šortsevima za kupanje, donjem vešu.. te se savetuje rigorozna higijena. Ne brišite se tuđim peškirima, ne posuđujte svoje kupaće kostime drugima, pa čak ni pantalone, farmerice ili bermude (zbog znoja), a svakako ne donji veš. To je najlakši način da se ova polna bolest prenese ne samo na vas nego i na sve druge koji nakon toga dođu u kontakt sa materijalom na kom se bakterija hlamidije zadržala.

Herpes simpleks

Herpes simplex je virus koji je uzročnik genitalnog herpesa. Prenosi se seksualnim putem, preko oralnog i genitalnog sekreta, tako da upotreba kondoma nije nikakav garant vašoj bezbednosti. Jedina funkcionalna mera opreza je da ovu kres kombinaciju preskočite i za to veče pronađete neku drugu zabavu.

Rani simptomi izbijanja genitalnog herpesa uključuju: svrab ili osećaj pečenja genitalnog ili analnog područja, bolove u nogama, genitalijama ili u glutalnoj regiji, iscedak iz vagine, osećaj pritiska u trbuhu. Posle nekoliko dana pojavljuju se ranice na mestu gde je virus ušao u telo (na usnama, u ustima, na penisu, stidnici, otvoru debelog creva). Takođe se mogu pojaviti unutar vagine i na vratu materice ili u mokraćnoj cevi kod oba pola.

Najpre se javljaju male crvene papule, razvijaju se u mehure i posle toga pucaju i nastaju bolne otvorene rane. Nakon nekoliko dana rane zarastaju krastama i prolaze bez ostavljanja ožiljaka. Drugi simptomi koji se mogu javiti tokom prve epizode simptoma mogu biti: povišena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, bolno ili otežano mokrenje, vaginalni iscedak i otečene limfne žlezde u preponskom području.

Lečenje podrazumeva ispiranje ranica blagim dezinficijensima, blagim rastvorom kalijumpermanganata, rastvorom borne kiseline, a kao lek izbora navodi se aciklovir. Ipak, dobra vest je da se broj obolelih od ove bolesti smanjuje.

HPV

Ovu polno prenosivu infekciju uzrokuje humani papiloma virus. To je naziv za porodicu virusa koja obuhvata više od sto genetski različitih tipova (genotipa). Virus se prenosi seksualnim putem. Nosioci virusa su i žene i muškarci koji ne moraju zanti da su nosioci virusa jer većina njih i nema nikakve znakove oboljenja. Ipak, oni kod kojih se simptomi jave, prepoznaće ih po bradavičastim formacijama (kondilomi) na koži penisa, području oko vagine, analnog otvora, grlića materice i drugim genitalnim područjima. Za ovaj virus nema leka, jer se organizam uspešno svojim odbrambenim mehanizmima bori sa infekcijom i na kraju se sam izleči. Međutim, ne treba misliti da nije opasan. Ono zbog čega se svi plaše od HPV virusa je to što izaziva rak grlića materice kod žena.

Dugotrajna monogama seksualna veza partnera koji nisu inficirani jedini je način da se izbegne infekcija. Kondom kod ovog oboljenja ne daje nikakve garancije. Ovo je naročito važno napomenuti ako se zna da ne postoji nijedan način kojim bi se utvrdilo postojanje virusa kod muškaraca.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.