Prosize kapsule

Pregled testisa – saveti, prevencija

Nekako smo od malena stekli urođen instikt da se sa naročitom pažnjom i zaštitnički odnosimo prema draguljima u gaćama. Ipak su oni nosioci naših naslednika i takav je odnos sasvim normalan. Osim zaštitničke uloge, pametno je ponekad preuzeti i starateljsku, i jednostavnim pregledom utvrditi kako stoje stvari. Rak testisa česta je pojava koja zahvata muškarce u razdoblju od 15 do 34 godine, pa nije na odmet preventive radi povremeno ih pregledati. Evo kako…

Najpametnije ih je pregledati tokom tuširanja, jer će ih topla voda opustiti i tako spuštene ćete ih lakše pregledati. Ako primetite da je jedan testis neznatno veći ili nešto spušteniji, nemojte paničiti jer je to sasvim normalno. Prilikom pregleda koristite obe ruke nežno prelazeći prstima preko testisa. Zdravi testisi moraju biti u potpunosti glatki, baš kao i spermovodi, koji se pružaju od kraja svakog testisa.

Nezdrave promene su bilo kakve mase, otoci spreda ili sa strane testisa. Najčešće su veličine zrna graška i bezbolne. Takođe, urologa morate posetiti i u slučaju bilo kakve promene u boji i veličini testisa, ili ako se jave bolovi u predelu slabina.
Nema potrebe za velikom panikom, jer promene koje ste uočili uopšte ne moraju biti simptom raka. Postoji gomila drugih objašnjenja za ono što ste napipali, najveći broj tih promena je bezazlen, ali nijedan dovoljno da se odmah ne biste obratili urologu. Prevencija je uvek najbolji lek!

©Muskimagazin.com

Iron Abs za vas

Slični tekstovi

2 komentara na “Pregled testisa – saveti, prevencija

  1. Pingback: Muško zdravlje - bolovi DESNO DOLE! | Muški magazin - M@N!

  2. Pingback: Bol testisa - najčešća oboljenja testisa | Muški magazin - M@N!