Prosize kapsule

Znojenje – kako ga kontrolisati

Leto je pred nama. Za neke san, a za neke noćna mora. Mnogi od nas imaju problema sa prekomernim znojenjem tokom vrelih letnih dana. To ume da bude veliki problem, jer se stiče utisak da vam nema pomoći, ma šta god probali i koliko god tanko se obukli. Ne očajavajte, pomoćićemo sa nekoliko korisnih saveta kako da preživite ovo leto.

Odeća

Kao prvo, neophodno je da pustite kožu da diše. Uska odeća, tesne majice koje će istaći svaki vaš dobro nabildovani mišić mogu delovati primamljivo njenom oku, ali ono što ćete videti u istom tom oku kada podignete ruku, a pod vašim pazuhom se ukaže velika vlažna mrlja, verujte neće biti divljenje. Za leto odaberite laganu, lepršavu, ili makar odeću u vašoj veličini. Pamuk i lan su odlični materijali.

Tuširanje

Iako se svi vode logikom sad ću da se oladim ledenim tuširanjem, ili onom suprotnom spržiću znoj vrelinom, kao najbolja opcija za tuširanje je topla voda – ni vrela ni hladna.

Dezodorans

Kako odabrati dezodorans je tema o kojoj smo već pisali, i u tom tekstu se možeš detaljnije informisati o tipu dezodoransa koji je tebi potreban. Mi te dodatno možemo posavetovati da u apoteci potražiš neki od dezodoransa namenjenih specijalno za prekomerno znojenje. Dezodorans koji ti je potreban, na sebi ima oznaku antiperspirant, ali budi oprezan sa njima jer ponekad umeju izazvati iritacije kože.

Ishrana

Nepravilna ishrana je i jedan od glavnih uzročnika prekomernog znojenja tokom vrelih letnjih dana, upravo zbog činjenice da je tokom takvih dana bolje i zdravije jesti laganiju hranu, voće, povrće, sirova hrana, jogurt. Teška hrana poput pečenja, majoneza, ljutih začina, uopšte hrana bogata proteinima i kalorijama, zatim kafa, čajevi, alkohol… samo pospešuju znojenje.

Dodatno

Lekovito bilje poput kadulje, poznato je kao odlična pomoć kod pojačanog znojenja. Funkcioniše tako što sužava pore preko koje žlezde luče znoj, ali smanjuje i same žlezde. Možete je piti kao čaj ili pronaći ulje za kožu sa ekstraktom kadulje. Osim lekovitog bilja, kao pomoć pri znojenju savetuje se i navikavanje tela na visoke temperature za šta su odlične saune, ali sa druge strane one su loše za mušku plodnost jer povećavaju temperaturu mošnica, a poznato je da svako povećanje temperature smanjuje pokretljivost spermatozoida. Dakle, sa poslednjim savetom izuzetno dozirano i oprezno.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar