Prosize kapsule

Masna kosa – uzroci, nega, saveti

Još jedan od problema koji se tiču kose je masna kosa. Do mašćenja kose dolazi usled prevelike aktivnosti lojnih žlezda glave. One u prirodnom režimu luče određenu količinu prirodnih ulja koja imaju funkciju zaštite kože glave i dlake. Međutim, iz različitih razloga to lučenje može biti preterano usled čega se stvara višak masti. Višak masti vodi drugim problemima kao što je začepljenje pora kože glave, izazivanje psorijaze i peruti. U tekstu koji sledi nudimo vam neke korisne farmaceutske, ali i tradicionalne metode lečenje i nege masne kose.

Smanjivanje, usporavanje i regulisanje proizvodnje masti, logično, najbolja jetaktika u borbi protiv masne kose. Preparati koji se koriste u farmakologiji uglavnom su bazirani na jedinjenjima kao što je Cink PCA. To je prirodni kompleks korišten kod mnogih proizvođača zbog njegovog dubokog čišćenja, pročišćavanja i regulisanja loja koje luče žlezde kože glave. Upravo ovaj kompleks i trebate tražiti na dekleracijama šampona za masnu kosu i perut, jer je on najučinkovitiji u čišćenju začepljenih pora.

Osim cinka PCA, efikasni u smanjenju masti kose su i pantenol, ulje od jojobe i emu ulje. Oni pomažu u umirivanju vlasišta,zdravijem razvoju folikula kao i čišćenju folikula i korena vlasišta. Emu ulje prodire duboko u vlasište i podstiče protok krvi za zdraviju kosu, a osim toga je i prirodni dodatak za anti-upalne procese. Ulje jojobe je prirodno sredstvo za čišćenje vlasišta koje istovremeno nežno čisti i oslobađa pore, eliminiše prljavštinu i mast, a kosi daje elastičnost i vlažnost, bez uzrokovanja daljeg mašćenja kose.

Šamponi sa dodatkom peperminta i mentola poslednjih godina su popularni kod proizvođača šampona, ali ne bez razloga. Pepermint i mentol imaju umirujuće dejstvo na kožu glave, poznati su antibakterijski sastojci i efikasni u čišćenju i smirivanju vlasišta i kose.

Ostale metode

Dnevna higijena kose je obavezna rutina za sve koji imaju problem sa mašćenjem kose. Ovo se naročito odnosi na one koji se bave aktivnim sportskim životom i oni bi u svojoj kolekciji za negu kose morali imati neki od preparata na bazi jedinjenja i ulja koja smo gore naveli. Prečesto češljanje, igranje sa kosom, upotreba gelova, voskova, pena za kosu je nešto što biste trebali izbegavati.

Masna kosa može biti problemza mnoge, ali proizvodi za negovanje kose razvijeni za duboko čišćenje i regulisanje proizvodnje masti mogu mnogo pomoći u održavanju kose čistom, svežom i zdravom.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.