Prosize kapsule

Upala mišića – saveti

Upala mišića se obično javlja dan ili dva nakon treninga ili neke fizičke aktivnosti koju niste duže vreme praktikovali. Do upale mišića dolazi zbog mikrooštećenja mišićnih vlakana koji se nakon vežbanja “kidaju”, a u pukotinama koje nastaju nakuplja se mlečna kiselina i ona je ta koja izaziva bolove. Oni koji se iole razumeju u procese jačanja mišića znaće da na ovaj način ustvari dolazi do rasta mišića, tako da su upale mišića pozitivan pokazatelj da se nešto u vašem telu događa. Ipak, bolne su i treba znati kako se postupati sa njima.

Većina nas kada dođe do upale, prvo na šta pomisli je da sutra preskoči trening. Međutim, pauza nije najbolje rešenje. Savet sportskih stručnjaka je da dan nakon upale mišiće nastavite sa treninzima, ali sa nešto sniženim intenzitetom. Lagani trening će ubrzati oporavak i smanjiti bol u mišićima, jer ubrzava cirkulaciju hranljivih materija kroz mišiće čime ubrzava njihov oporavak. Trening o kom pričamo ne mora podrazumevati trening u teretani. Vožnja biciklom, šetnja, vežbe istezanja, vežbe oblikovanja mišića, uopšte set vežbi koji će obuhvatiti sve mišićne grupe vašeg tela doprineće tome da se upala povuče što pre.

Andol, aspirin i paracetamol nakon treninga već su proverena metoda koju je većina vas bar jednom primenila. Nije loše, mada lekovi su lekovi. Naš savet je da se uvek odlučite za onu metodu koja ne podrazumeva dodatnu štetu vašem organizmu. Umesto andola kao prevenciju upalama mišića isprobajte 10 minuta dobrog istezanja svih grupa mišića nakon treninga. Na ovaj način ćete se rešiti mlečene kiseline koja se nakupila u pukotinama vaših mišića.

Iron Abs za vas

Polučasovno opuštanje u toploj kupki ili desetominutno tuširanje pod mlazom tople vode nakon treninga još jedan je od efikasnih načina da ublažite simptome upale mišića, a dodatno korisni su i kod lečenja stresa.

Takođe, kao koristan savet koji smo pronašli na internetu savetuje se i mazanje bolnih područja raznim konjskim mastima, odnosno jednom i jedinom konjskom mašću, ali napravljenom od različitih proizvođača, koje se vrlo lako mogu naći u svim bolje opremljenim apotekama, a cene im se kreću od 400 dinara pa na više.

Upalu mišića možete lečiti i hladnim oblogama. Na bolna mesta možete staviti malo leda, ili nešto hladno, mrtvo i poluotopljeno iz vašeg zamrzivača, ali se uvek pazite promrzlina. Led stavite na bolno mesto tek nakon što ga provučete ispod mlaza hladne vode ili počne da se topi, a isto važi i za to smrznuto povrće iz zamrzivača koje ste pripremili.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

5 komentara na “Upala mišića – saveti

  1. Клин се клином избија!

    дакле упала се упалом разбија, само наставите да тренирате.

  2. Pretrazujuci Google za upalu mišića na prvoj strani izlistano je par članaka identičnog sadržaja. Da li je moguće da ljudi koji se bave kakvim god novinarstvom danas nisu u stanju da sprovedu minimalno istraživanje o temi na koju pišu? Tipa konsultuju se sa fiziotarapeutima, profesionalnim trenerima i sl.. kako bi dali kompletnu sliku same pojave – šta se u fiziološkom smislu dešava sa organizmom (mišićima), šta je potrebno i poželjno primenjivati u datoj situaciji (jer nisu sve upale iste), itd, itd…

  3. Krecete da razmatrate iz pogresnog ugla. Vecinu stvari ste u pravu barem ako citate sadrzaje i na sportskim sajtovima. Ali jedna od najvecih istina je ta da do upale dolazi kad se preforsira bilo koji misic a resenju tu postoji a to je da se krene sa ultra laganim vezbama pa do kompleksnih itd. Upala ce se javiti i pri samom podizanju flase vode 100 puta a ne pri odlasku u teretanu i grabljenja za tegove i sprave. Upala je signal tela da nesto nije sasvim u redu tj da dolazi do pucanja misicnih vlakana zbog preopterecenja i samim takim postavkama dolazimo do toga da je neohodno konstantno samopovredjivanje da bi se napredovalo u misicnom razvoju. A to je jedna od samih gresaka u treningu. Valjda treniramo da budemo zdravi i razvijeni a ne da se povredjujemo da bi dosli do nekog rezultata. Ovo samopovredjivanje je mozda i zanemarljivo ako uzmemo u obzir sta se sve ne radi zarad boljih rezultata.

  4. Mene bole misici kad ustanem ujutru a kad se rashodam mslo bude bolje, misici na nogama od butina do stopala me bole, vezem ih I bude mi lakse ali to vec traje duze vreme, moja kilaza je normalna, hipervaktivna sam osoba, setam svako dan inace sam sport upraznjavala I sad u mojih 59gofina setam jer znam da je fobro za organizam, kako da sprecim bolove koje me vec nerviraju, hvala vam

    • Kao prvo, treba da uradite neke osnovne nalaze u dogovoru sa lekarom, naročito proveru štitne žlezde.