Prosize kapsule

Veza na daljinu – kako je održati?

Možda će vam delovati suviše radikalno, strogo i surovo, ali naš odgovor na pitanje može li opstati veza na daljinu je jedno veliko NE! Jasno, postoje načini da se veoma nategnuto izvede nešto nalik njenom opstanku, i upravo o njima ćemo u tekstu koji sledi i govoriti, ali činjenica je – perspektiva veze na daljinu koja u bliskoj budućnosti nema opciju gubljenja te daljine, nemoguća je baš onoliko koliko je besmislena. Ali ipak, možete se potruditi da uz sledećih nekoliko saveta odložite kraj, jer se u međuvremenu može svašta desiti.

Održavanje kontakta

Informatičko doba vam svakako ide na ruku. Nekada su romantične duše da bi održale kontakt morale pisati pisma, slati ih golubovima i strahovati da njihovog pismonošu sa pravog puta ne skrene kakva rasna grlica. Danas je dovoljan samo jedan klik i već ste u kontaktu sa vašom dragom – preko mejla, preko Fejsa, preko skajpa.. Iskoristite tu mogućnost i potrudite se da se obostrano i svakodnevno apdejtujete informacijama iz vaših života – kao da je ona tu.

Budite realni

Veza na daljinu je to baš zbog toga što nije uobičajena veza. I upravo toliko je i teža za održavanje. Ne očekujte isto što i u normalnoj vezi, ali svakako nemojte odustati. Dajte sve od sebe i imajte razumevanja i strpljenja, više od toga ne možete. Takođe, smanjite pritisak, jer što je on veći, veza će brže pući.

Planiranje

Iako ste u vezi, vi živite zasebne živote sa zasebnim ritmom i planovima. Ono što morate naučiti je zajedničko planiranje i usklađivanje slobodnog vremena kako biste makar povremeno održavali i živi kontakt. Dogovorite se da zajedno provodite vikende, odmore, slobodne dane, ma svaki slobodan trenutak. Nekad ona kod vas, nekad vi kod nje. Na ovaj način ćete postepeno upoznavati i ljude s kojima se druži, njene navike, i uopšte nju. Najvažniji test za svaku vezu je kako partneri funkcionišu kada su zajedno. U vezama na daljinu stvara se privid idealne veze, ali uopšte ne mora da znači da ona to jeste. Možda se vi kada ste zajedno nikako ne uklapate, ali to nikada nećete znati ako ne provodite dovoljno vremena zajedno da biste tako nešto i otkrili.

Poverenje

Drugi najvažniji test svake veze, a naročito veze na daljinu je poverenje. Pre nego se odlučite da joj verujete ili ne morate raščistiti sa sobom, ali isto tako i sa njom. Definišite šta želite od veze, budite iskreni i to tražite i od nje. Bez uzajamnog poverenja, ne vredi ni da se trudite…

Svađe su konstruktivne

Kada se nađu u situaciji da održavaju vezu na daljinu, partneri beže od svađa i bilo kakve rasprave. To malo zajedničkog vremena im je suviše dragoceno da bi ga trošili na probleme, ali kada bi znali da bi ga najpametnije utrošili kada bi pričali o problemima koje imaju, češće bi se upuštali u rasprave.

Ljubomora

Ljubomora je otrov koji lagano i neprimetno nagriza stubove oslonce veze, a kada oni popuste urušavanje veze je neminovno. Jasno je da ste ljubomorni. Ipak je ona tamo negde i radi ko zna šta i sa ko zna kim. Ali možda je to, a verovatno jeste, sve samo vaša uobrazilja. Isto to misli i ona za vas, i to je sasvim normalno. Međutim, svaki ispad ljubomore dokaz je više nezrelosti vas i vaše veze, baš kao i nepoverenja, a oni nisu temelj na kom se može graditi kvalitetna veza.

I za kraj. Naš je stav da veze na daljinu retko imaju svetlu budućnost. Svaka odluka da se u održavanju ovakve veze istraje vredna je hvale i divljenja, ali ipak morate biti realni i ne dozvoliti da vas eventualni raskid iznenadi. Daleko od očiju daleko od srca, stara je narodna mudrost koja je potvrđena u milion primera. Ipak, nemojte misliti da vam kažemo da odustanete. Postoji i ona druga, da za svako pravilo postoji izuzetak, a ako ste rešili da baš vi budete taj izuzetak, mi vas podržavamo u tome i želimo vam svu sreću! Samo ne dajte daljini suviše vremena…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.