Prosize kapsule

Bežični internet – kako ga poboljšati?

Često pucanje veze, slab signal i loš protok informacija neka su od osnovnih obeležja loše wireless konekcije, odnosno bežičnog interneta. Evo nekoliko korisnih saveta kojima možete poboljšati mrežu, a ako ništa od dole navedenog ne upali možda biste moglirazmisliti i o boljoj opremi.

Postavljanje rutera

Ruter je najbolje postaviti u središte stana ili kuće čime ćete obezbediti najveću pokrivenost, ali i najstabilniji signal. Postavite ga na neku policu, stol, važno je da bude na visokom i što dalje od metalnih predmeta i zidova.

Antena

Većina rutera koja se dobija u paketu snabdevena je takozvanim omni-direkcionalnim antenama, odnosno antenama koje signal šalju u svim smerovima. Ako ruter sa ovakvom antenom stavite kraj zida, od vašeg signala više koristi će imati vaše komšije i cela ulica nego vi. Zamenite ovu antenu antenom koja signal može fokusirati u određenom smeru.

Adapter

Ako je ruter u redu, i signal koji on šalje ima dovoljnu jačinu, možda je problem u bežičnom adapteru na vašem računaru. Zamenite njega, a pri tome bi bilo dobro da kupite adapter koji ima opciju za priključivanje spoljne antene.

Dodatni odašiljač

Takođe, možete priključiti i dodatni odašiljač čija je funkcija da povećaju domet bežične mreže, tako što hvataju signal sa rutera, pojačavaju ga i šalju dalje. Najbolje ga je postaviti između rutera i računara.

Nadogradnja upravljačkih programa

Teško da ćete vi uspeti u onome što nisu rešili IT stručnjaci, ali svakako možete probati. Ako se razumete u to što planirate da uradite, možete pokušati sa nadogradnjom nekih programa u okviru sistema. To verovatno neće pojačati signal, ali može doprineti boljem radu adaptera. Da ponovimo – samo ako se razumete.

Oprema

Uvek treba kupovati opremu istog proizvođača. U jednu seriju oni često znaju ugraditi razna poboljšanja i na taj način nastoje u hodu rešiti neke probleme koji postoje u okviru serije. Treba voditi računa kod kupovine takve opreme, jer su često kompatibilni samo elementi jednog istog proizvođača, pa je najbolje njih i kupovati.

Jači standard

U nekim slučajevima je najbolje preći na viši standard. Ako imate opremu koja je u skladu sa 802.11b standardom, ona u praksi podržava brzine do 5 Mbps. Oprema sa 802.11g specifikacijama u praksi postiže brzine do 23 Mbps. Najnoviji 802.11n standard ide i do 70 Mbps. Pošto je ovde reč o zameni celokupne opreme nije na odmet znati da ne morate kupiti sve odjednom. Kako je oprema retrogradno važeća, vaš novi G ruter biće kompatibilian sa B adapterom. Doduše, neće raditi punim kapacitetom, ali protok će biti sasvim zadovoljavajući dok ne kompletirate ceo paket.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.