Prosize kapsule

Zaštita od Sunca

Iako se po prognozi koja stabilno sunčano (odnosno pravo letnje vreme) najavljuje tek od 17. jula, ne bi reklo da ćemo se ove godine mnogo ovajditi od Sunca i nabaciti neki značajniji bronzani preplanuli ten, ipak smo pripremili za vas nekoliko osnovnih saveta za zdravo sunčanje. Možda mi Sunce ne vidimo, ali činjenica je da ono vidi nas. Zračenje Sunca prolazi i kroz oblake, tako da je pametno zaštititi se na vreme. Evo kako!

Kreme za sunčanje

Kreme sa visokim zaštitnim faktorom nisu baš omiljene među profi “sunčatorima”. Razlog za to je predrasuda da ove kreme usporavaju, pa čak i potpuno onemogućavaju dobijanje preplanulog tena. Istina je sasvim suprotna. One onemogućavaju jedino da dobijete rak kože, a što se tiče bojice, ništa ne brinite. Naučnici tvrde da ćete je dobiti sigurno, pa čak i da će se boja koju dobijete sa upotrebom ovakvih krema duže zadržeti na vašoj koži.

Korisno je znati i kakav je efekat krema za sunčanje. Brojka koja stoji uz ono FAKTOR određuje koliko ste vremenski zaštićeni od Sunca. Međutim, ako se nakon isteka tih 15, 30 ili 60 minuta ponovo namažemo, zabluda je da ćemo time produžiti vreme otpornosti kože na zračenje Sunca. Zato je najpametnije kada se odlučite za sunčanje da se lepo namažete vašom kremom i taj period kada ste zaštićeni iskoristite samo za sunčanje. Po isteku vremena otiđite u vodu, okupajte se, po izlasku se ponovo namažite, ali tada otiđite u hladovinu. Takođe, zabluda je da vam kreme sa zaštitnim faktorom nisu više potrebne kada nabacite solidnu boju. Jasno, vaš novi ten pruža određenu zaštitu koži, ali ne dovoljnu. To ćete shvatiti sa 40 godina kada počnu da vam se pojavljuju prve staračke pege, a koža počne ubrzano da propada.

Solarijum

Velika je glupost povesti se glupošću miliona koje pre odlaska na letovanje kao meru prevencije od opasnog zračenja Sunca koriste još opasnije – solarijum. Zračenje solarijuma je agresivnije od sunčevog i uz pomoć njega se koža brže uništava, iako se posle solarijuma brže crni. I još jedna velika zabluda koju treba razotkriti je verovanje da solarijum priprema kožu za sunčanje. Priprema je samo za rak kože, za sunčanje NE!

Prevencija

Sunce je iz godine u godinu sve jače i sve se teže zaštititi od njega. Nemojte misliti da ste sigurni ako veći deo dana provodite napolju, ali u hladovini. Prošlog ili pretprošlog leta, prilikom letovanja jedan interesantan događaj ovu tezu nam je i lično potvrdio. Iako smo najveći deo dana proveli pod suncobranima i u hladovini, po povratku sa plaže svi smo imali vidljivo crvenilo po koži, a prijateljica se čak i onesvestila na putu do sobe – ZBOG SUNČANICE! Činjenica je da se čak 85 posto sunčevog zračenja reflektuje preko peska, vode, okolne vegetacije… Upravo zbog toga se morate zaštititi kremama i u hladovini, nositi odeću prilagođenu letnjim uslovima(najbolje svetlu, široku i lanenu), naočare i obavezno šešir ili kačket sa širokim obodom.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.