Prosize kapsule

Bizarne smrti rock zvezda: Droga, puške i povraćke

Iako su muzičari generalno skloni hedonističkom i rizičnom načinu života, kao i raznim porocima koji ih često dovedu do preranog odlaska kod Svetog Petra na njegovu famoznu preskupu kajganu, ipak su rock zvezde nekako specijalno uvek bile (pomalo nepravedno, ali često i sa razlogom) prokazane za najproblematičniju struju u tom smislu.

Možda to predstavlja relativizaciju i nepravdu prema veličinama poput Rođe Raičevića i Ksenije Pajčin, ali budimo realni-rock zvezde umiru sa stilom! Uostalom, kako drugačije okarakterisati spektakularno glupu smrt Jimija Hendrixa koji je umro ugušivši se sopstvenom povraćkom?

Dakle, ovde ćemo se, za početak, baviti samo onim najupečatljivijim smrtima rock zvezda, ne zato što smo morbidni, već zato što znamo da naši čitaoci to vole, a za njih smo spremni da damo i litar krvi ako treba.


Počećemo od pomenutog Jimija Hendrixa. Poznati gitarista je, naime, 18. septembra 1970. godine završio u sobi hotela Samarkand u Londonu, sa devojkom Monikom Daneman. Posle obilne konzumacije vina i tableta za spavanje, Jimi je zaspao, a nedugo zatim počeo i da povraća u snu, što je rezultiralo gušenjem. A bilo je dovoljno da ga neko samo okrene na bok i promeni tok muzičke istorije. No, devojka Monika je ipak bila isuviše stondirana da bi mogla da pomeri i svoje, a kamoli tuđe telo, tako da je Jimi umro u svojoj 27 godini.

Posle Jimija, koji je pokazao koliko glupo neko može da umre, na red dolazi otac grungea. Kurt Cobain je imao mnogo životnih nedoumica i ličnih demona, od kojih su najveći bile stomačne tegobe i heroin. Taj besni i obesni mladić je u svom oproštajnom pismu naglasio da voli svoju ženu Courtney Love, svoje fanove, porodicu i sve ljude generalno. S tim što nismo sigurni da je bio iskren u vezi sa Courtney. Bilo kako bilo, Kurt je tog 5. aprila 1994. godine uzeo sačmaru, seo na pod, stavio cev u usta i-povukao obarač. Time je obezglavio grunge, poslednji zaista značajan i društveno relevantan muzički pokret. Iza njegao je ostalo bogato i, sada se može reći, vizionarsko muzičko nasleđe, raspojasana udovica Courtney i ćerka Francis Bean Cobain, koja danas ima 16 godina i uveliko se bavi muzikom.

Na neformalnom trećem mestu naše liste dolazimo do jednog posve opskurnog i samim tim vrlo interesantnog lika. GG Allin. Panker, koji je preminuo 1993. godine. Ostaće upamćen po koncertima i performansima tokom kojih se samopovređivao, jeo sopstveni izmet, tukao se sa publikom i propovedao rasizam, mizoginiju i pedofiliju, kao i po vrlo oprečnim reakcijama publike, koje su se kretale od fanatičnog sledbeništva do fanatične mržnje. Kritičnog 28. juna, koncert GG Alina, nije odudarao od njegovih uobičajenih nastupa-bilo je tu dosta krvi, kake i golotinje, a kada je u klubu nestalo struje, GG Alin se probio kroz masu, usput odalamivši nekoliko posetilaca i dao se, go k’o pištolj, u trk ulicama Njujorka. Ko zna kako je stigao do svog stana na Menhetnu, gde je uzeo svoju oproštajnu dozu mešavine kokaina i heroina, ali je nepobitno da je baš tamo uspeo da ukoka sebe jednom za svagda. No, aura bizarnosti nije tada nestala. Naprotiv. Sahrana GG Allina, koja je usledila nekoliko dana kasnije pretvorila se u ludu žurku. Njegovi obožavaoci i prijatelji nisu dozvolili da njegovo telo bude oprano i sređeno, već su ga ostavili netaknutog i oplemenjenog fekalijama, obukli ga samo u kožnu jaknu i navukli mu bele gaće. Pod mišku su mu stavili bocu Jeam Bima i party je mogao da počne. Sve se završilo tako što su prisutni mrtvom Allinu u usta trpali drogu i alkohol, puštali mu muziku i divljali unaokolo, a video snimak događaja je kasnije objavljen u dokumentarcu pod imenom Hated. Čak ni danas, na njegovom grobu nećete naći uobičajene stvari poput cveća, florova i venaca, već gomilu alkohola, cigareta i izmeta koje ostavljaju fanovi, pokazujući da pravo poštovanje nema granica.

Slični tekstovi

2 komentara na “Bizarne smrti rock zvezda: Droga, puške i povraćke

  1. Pingback: Bizarne smrti rock zvezda -

Ostavite komentar