Prosize kapsule

Kako poboljšati pamćenje?

Nije važno da li ste pred penzijom, da li ste „zreo muškarac u najboljim godinama“, da li ste tek počeli karijeru, ili ste pak student, srednjoškolac, možda čak i đak prvak. Problemi sa pamćenjem i koncentracijom pogađaju sve podjednako. U zavisnosti od toga kojoj od navedenih dobi pripadate zavisiće i uzroci vaših problema sa koncentracijom. Svakako, ako ste još u osnovnoj školi sasvim je razumljivo zbog čega ne možete da se skoncentrišete na knjigu – naučićete vremenom. Međutim, ako se ovaj problem zadrži i kada dogurate do studija onda rešenje za vaš problem potražite među sledećim savetima koji će vam pomoći da poboljšate vaše pamćenje!

Kada govorimo o poboljšanju pamćenja treba imati u vidu makar tri strategije – životne navike, praktične vežbe memorije i prirodne lekove.

Životne navike

Vežbanje je prvo na listi osveživača memorije. Čak i najjednostavnije vežbe pozitivno će uticati na poboljšanje vašeg pamćenja, a o svakodnevnim rutinskim treninzima da ne govorimo. Osim što se vežbama sagorevaju kalorije koje su osnovni razlog zbog kog ne možete da se setite šta ste ono hteli da kažete, vežbama se i dovodi veća količina kiseonika u organizam što takođe podstiče bolje pamćenje. Ako niste od onih koji se lako odriču kauča, daljinca i TV-a, pokušajte sledeće – izbacite svu tešku i nezdravu hranu bogatu kalorijama, hranu poput pice, hamburgera, testa.. i uvedite pola sata brze jutarnje šetnje. Ovo će za početak biti sasvim dovoljno.

Popodnevna dremka je sledeća na našoj listi. Najbolje instant rešenje za sve studente koji celu noć ili ceo dan provode nad knjigom je 5 minuta lakog sna. Dremka je odlična zbog toga što se njome osvežava deklarativno pamćenje, odnosno ono pamćenje u kom su zabeležene samo najvažnije činjenice. Upravo zbog ovoga dremka nad knjigom i jeste dobra za studente. Ako niste student probajte popodnevnu dremku koja će imati isti efekat na vašu mentalnu snagu. Ipak, treba paziti da se ne odspava duže od 20 minuta, jer se nakon toga zapada u dublji san, a po buđenju iz njega bićete jedino premoreni.

Kafa i alkohol se nalaze na začelju naše liste životnih navika kojima ćete poboljšati pamćenje, ali to ne znači da su manje efikasni. Možda nije dokazano da li je kafa zdrava ili nije po naš organizam, ali je dokazano tačno da nas budi, pa samim tim i pomaže kod koncentracije. Ipak, treba biti umeren sa kafenisanjem, jer ona spada u one „lekove“ koji mogu imati kontraindikacije. Isto važi i za alkohol. Dokazano je da čaša, dve alkohola dnevno pozitivno utiču na pamćenje, ali isto tako, sve preko toga ubija sive ćelije. Dakle, može doping pivom, ali sa merom.

Praktične memorijske vežbe

Svaka mentalna aktivnost je odlična vežba za vaše pamćenje. Rešavanje ukrštenica, čitanje, pisanje, slikanje, učenje, usavršavanje… sve su ovo korisne radnje kojima vežbamo vijuge. Ne mora uopšte to biti neka ozbiljna tematika, važno je samo da se ne ispadne iz forme.

Prirodni lekovi

U prirodi se takođe može pronaći odgovor na vaše probleme sa memorijom.

Sok od jabuke, jabukovo sirće ili uopšte jabuke su odlični za jačanje mentalnih sposobnosti. Sok jabuka utiče na intenzivniju proizvodnju neurotransmitera acetilkolina koji predstavlja vezu između nervnih ćelija, a komunikacija među njima presudna je za normalno funkcionisanje organizma.

Poznato je da većina neurohirurga i uopšte hirurga svoju memoriju i koncentraciju održavaju pomoću ovasa. Ovas je bogat antioksidansima, i zato predstavlja odličnu prevenciju kod kancerogenih oboljenja. Međutim, svakako je najefikasniji kod poboljšanja cirkulacije krvi u ljudskom organizmu, a samim tim i pamćenja. U većini supermarketa možete pronaći ovsene pahuljice i ovsene mekinje, mada je naš savet da ih pre potražite u prodavnicama zdrave hrane jer su troduplo jeftiniji, a osim toga velika je verovatnoća da ćete pronaći i ovas u zrnu koji takođe možete iskoristiti i to na sledeći način. Uveče u vodi prokuvajte šaku ovasa, ostavite da ovas prenoći u toj vodi, a zatim ga ujutru procedite i pre doručka popijte vodu u kojoj je bio ovas.

Ginko biloba je drevna azijska biljka koja je možda i najpoznatiji memorijski osveživač koji postoji. U našim prodavnicama i apotekama možete pronaći čaj od lista drveta ginka, ili pak ginko pilule koje su podjednako efikasne. Cena pilula se kreće oko 400 dinara i odlično su rešenje za studentske muke.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Kako poboljšati pamćenje?

Ostavite komentar