Prosize kapsule

Najbolje kreme za sunčanje

O tome kako se zaštiti i kako pocrniti, a ne izgoreti već smo dosta toga rekli. Kreme za sunčanje će nekoliko sledećih meseci biti vaša prva linija odbrane od Sunca, ali isto tako i garant vašeg ZDRAVOG letnjeg tena. Hajde da vidimo kako odabrati i koje su to najbolje kreme za sunčanje.

Tip kože

Pre svega, stav je dermatologa da ne postoji univerzalna krema za sunčanje koja će podjednako štititi sve tipove kože. Dakle, u zavisnosti od toga kom tipu vaša koža pripada odabraćete kremu koja će vam pružiti adekvatnu zaštitu od Sunca. Tip kože se određuje prema njenoj boji, ali i boji kose.

U prvu grupu spadaju osobe sa svetlom kožom i svetlom kosom, kao i crvenokosi. Oni moraju koristiti kreme sa zaštitnim faktorom iznad 30.

Srednje svetla kosa i koža su u kategoriji zaštitnog faktora od 20 do 30, a tamnokosi i tamnokoži mogu koristiti i niže faktore zaštite. Za decu postoje posebno proizvedene kreme čiji je faktor od 50 do 90, dok bebe ne bi uopšte trebalo izlagati Suncu u periodu od 9 do 19h.

Kreme za sunčanje se nanose tokom celog dana, nisu jednokratna pomoć već ih, da biste zaista i ostali zaštićeni, morate nanositi nekoliko puta.

Na šta obratiti pažnju?

Pri odabiru sredstva za zaštitu od Sunca nije toliko važno da li će u pitanju biti sprej, losion ili krema. Svi štite podjednako dobro pa je najbolje odabrati onaj koji vam najviše odgovara i koji ne iritira vašu kožu.

Ono na šta treba obratiti pažnju je to da na deklaraciji piše da imaju UVA i UVB zaštitu, da je preparat vodootporan i da ne sadrži alkohol i konzervanse.

Što se cena tiče, preparati za sunčanje su i ove godine uobičajeno skupi. Manje poznate strane marke i preparati domaćih proizvođača kreću se od 400 do 650 dinara, dok su cene markiranih i poznatijih kozmetičkih firmi uglavnom od 800 do 1. 600, pa čak i 2. 000 dinara. Neki savet za koje se opredeliti ne možemo vam dati, jer ipak nismo toliko kompetentni. Ipak, preporučujemo da se u odabiru povedete savetima koje smo vam gore dali i iskombinujete ih sa nekim proizvodom koji će se naći u ovom rasponu od 600 do 900 dinara. Istina je da kad ne znaš šta valja trebaš kupiti ono što je skupo, ali kako je danas sve drugo na ceni osim istine, možda je bolje poći za onim drugim pravilom – ZLATNA SREDINA!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.