Prosize kapsule

Bolesti koje možete sami prepoznati – u ogledalu!

Svakodnevno, ogledalo na m služi da proverimo kako smo se obukli, da li nam dobro stoji ova košulje uz te farmerke, da li je svaka dlaka na mestu, da pre izlaska u grad provežbamo osmeh koji će večeras obarati cice sa nogu, proverimo da li trening za bicepse ima efekta… Međutim, iznenadili biste se koliko jedan pogled u ogledalu može reći i o našem zdravstvenom stanju. U tekstu koji sledi otkrićemo vam neke simptome koje možete otkriti i sami, bez pomoći lekara – u ogledalu!

Promene na koži

Koža je naš najveći organ. Upravo zbog toga najveći broj promena u organizmu manifestuje se najčešće upravo na njoj. Loše zdravlje, pogrešna ishrana, posledice stresa… sve je to vidljivo na njoj.

Crveni obrazi

Iron Abs za vas

Crveni obrazi mogu biti jasan pokazatelj manjka magnezijuma u vašem telu. Na sreću, postoje brojne namirnice putem kojih možete snabdeti telo magnezijumom, a osim u posebnim dodacim ishrani i u farmaceutskim preparatima, magnezijum možete naći i u bananama, mlečnim proizvodima, ribi, krompirima, narandžama, bananama, mesu. Međutim, ako primetite da vam se obrazi zacrvene samo po unosu ugljenih hidrata, poželjno je da posetite lekara. Moguće je da je u pitanju visok pritisak.

Crveno lice

Primetite li da vam lice ponekad iz čista mira “plane”, a da to ne možete dovesti u vezu sa alergijskom reakcijom na vaš aftershave, kremu ili losion za posle brijanja, veoma je moguće da je u pitanju visok krvni pritisak – konsultujte lekara.

Bubuljice

U pubertetu, bubuljice su sasvim normalan odgovor tela na hormonalne promene koje se u njemu odvijaju. Međutim, bubuljice u kasnijoj dobi siguran su pokazatelj nepravilne ishrane ili neodgovarajuće nege lica. Što se hrane tiče, bubuljice se javljaju ako ne unosite dovoljno vitamina (jedite voće i povrće svakog dana ili makar tri puta nedeljno), ako jedete previše slatkiša (umesto mlečne čokolade jedite crnu čokoladu sa povećanim sadržajem kakaoa) ili ako unosite suviše masnu hranu (recite NE majonezu). Što se nege lica tiče, naročito tokom leta mora biti intenzivna. Umivanje po svakom dolasku spolja mora postati deo svakodnevne higijenske rutine. Ako koristite kreme, nemojte preterivati sa nanošenjem nekih specijalnih krema. Za svakodnevnu negu muškog lica, sasvim su dovoljne najobičnije kreme koje vas neće stajati više od 200 dinara. Važno je da hidriraju vaše lice ako je suvo, ili da ne budu suviše masne ako vam je lice masno. Ulje jojobe i vitamin E sasvim su dovoljni dodaci koje vaša krema treba da ima.

Oči

Jasno, u očima možete videti njenu dušu, baš kao i ona vašu. Ali ako se zagledate u svoje oči, u njima takođe možete otkriti bolujete li od visokog pritiska, problema sa štitnom žlezdom, dijabetesa ili nekih upala.

Tamni podočnjaci

U slučaju da vaši podočnjaci nisu genetsko nasleđe ili posledica nespavanja i prekomernog rada, trebali biste posetiti lekara. Moguće je da ste pod jakim psihičkim stresom, a da toga niste ni svesni, ili da je po sredi neka infektivna bolest.

Naduveni podočnjaci

Naduveni podočnjaci su u najvećem broju slučajeva dokaz lošeg rada bubrega ili problema sa mokraćnom bešikom.

Žute oči

Žutilo očiju najčešće je signal organizma da postoji neki problem sa jetrom. Međutim, isto može biti i simptom opterećenosti organizma nezdravim načinom života – premalo kretanja, prejaka hrana, previše alkohola. Uvedite više povrća u ishranu, više fizičkih aktivnosti i smanjite količinu alkohola.

Povećane oči

Ako vam se čini da su vam oči odjednom postale buljave, trebalo bi što pre da konsultujete lekara. Moguće je da je po sredi poremećaj rada štitne žlezde.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.