Prosize kapsule

Dehidriranost organizma – kako je sprečiti?

Iz blage zime prešli smo direktno u vrelo leto. Razlika u temperaturi između ovog i prošlog petka zanemarljiva – nekih 20 stepeni. Pitate se kako se to odrazilo na vaš organizam. Sigurno ne povoljno. Najmanje što možete učiniti kako biste pomogli vašem telu da lakše savlada ovaj šok i prilagodi se novim klimatskim uslovima je da ga ni u jednom trenutku ne ostavite bez vode. Evo nekoliko činjenica o dehidriranosti, njenim simptomima i posledicama. Takođe, tu su i neizbežni saveti kako je sprečiti.

Kao što znamo, naš organizam se sastoji od 75% vode i to je minimalna granica neophodna da bi on funkcionisao normalno. Svakodnevno, kroz najednostavnije radnje kao što je disanje, mokrenje, znojenje… gubimo ogroman procenat dragocene tečnosti neophodne za život našeg tela. Ako je ne nadoknađujemo dovodimo se u rizik od dehidriranosti.

Prvi simptomi dehidriranosti su suva usta, mučnina, tamno žuta mokraća, grčenje mišića, povraćanje, slabost, razdražljivost, a u ekstremnim slučajevima dolazi i do vrtoglavice usled smanjenja krvnog pritiska.

Iron Abs za vas

Postoje tri stupnja dehidriranosti organizma – blaga, umerena i jaka, a u skladu sa tim i tri načina kako pomoći osobi koja je dehidrirala ili sebi ako ste vi ta osoba.

U prvom slučaju, slučaju blage dehidriranosti, dovoljno je dehidriranog smestiti u hladniju prostoriju i u manjim količinama mu davati tečnost, najbolje vodu ili hranljive sokove. Sa davanjem tečnosti i voća treba nastaviti sve dok ne nestanu svi simptomi dehidriranosti, a tokom oporavka treba izbegavati kafu, čaj i gazirane sokove.

Osobe koje su umereno dehidrirale možete, takođe, oporaviti kod kuće na isti način kao i ove blago dehidrirane, ali ako simptomi ne nestaju obavezno se treba obratiti lekaru.

U poslednjem, najtežem slučaju dehidratacije, u kome čak može doći i do nesvestice, neophodno je obratiti se lekaru u što kraćem roku.

Tokom letnjih dana treba obratiti pažnju na simptome dehidriranosti, jer se ona može desiti svima, a posledice mogu biti fatalne, naročito kod ljudi starije životne dobi. Evo nekoliko saveta kako telu obezbediti uvek dovoljnu količinu vode.

1. Nikuda ne idite bez flaše vode

2. Vodu pijte često, ali u malim gutljajima

3. Kafu zamenite čajem

4. Jedite što više voća

5. Smanjite unos teške i masne hrane

6. Izbegavajte alkohol

7. Pijte sokove sa elektrolitima koji brže hidriraju organizam od vode

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.