Prosize kapsule

Govor tela na razgovoru za posao – VAŽNO za znati!

Dobro sastavljen CV, bogato radno iskustvo i obrazovanje tek su prva stepenica na putu ka ostavljanju dobrog utiska na razgovoru za posao. Uredan izgled i upečatljiv nastup sledeće je na čemu morte poraditi da bi ste bili uzeti u obzir kao ozbiljan konkurent za radno mesto za koje ste se konkurisali. Prvi utisak je odskočna daska za ostavljanje drugog i trećeg, a mi ćemo vam sa nekoliko korisnih saveta pomoći kako da zaigrate na prvu loptu.

Osmeh

Na početku razgovora nabacite osmeh na lice. Osmeh će pokazati da niste napeti, ali i da ste zadovoljni što vam se pružila prilika da budete intervjuisani za posao baš u toj firmi. Obratite pažnju da taj osmeh ne bude usiljen i veštački, a najbolje bi bilo da ga uvežbate pred ogledalom.

Rukovanje

Stisak ruke bi trebao da bude snažniji, ali ne i prejak. Njime pokazujete svoje manire, ali i samopouzdanje tako da bi on sagovorniku trebao da stavi do znanja da se ne bojite suočavanja sa izazovima. Ipak, prejak stisak ostavlja kontra-utisak kojim pokazujete da ste nervozni i neprirodni.

Pogled

Pogled tokom razgovora prikujte za sagovornikove oči. Još jedan dokaz vaše neustrašivosti. Svako skretanje pogleda, zveranje unaokolo i slično odaće vašu neigurnost i strahove.

Ipak, ne buljite

Kontakt oči u oči ne znači da ćete buljiti u sagovornika bez prekida. Direktan kontakt mora biti spontan i prirodan, ali ipak pun poštovanja i interesovanja. Dakle, ne treba blenuti ko tele u zid.

Energičnost

Energičnost je jedna od najpoželjnijih osobina koje trebate pokazati na razgovoru za posao. Ona dokazuje da ste vi osoba koja drži kontrolu nad svojim postupcima i životom, a ne suprotno. Ipak, energičnost kao i sve drugo ne treba biti usiljeni obrazac ponašanja koji bi sagovorniku stavio do znanja da ste nervozni ili na drogama.

Dodirivanje

Trudite se da tokom razgovora u svakom trenutku držite kontrolu nad svojim rukama. Bez dodirivanja lica, vrata, usta, nosa, ušiju, kose… Svaki od tih pokreta otkriće vašu nesigurnost i nervozu. Takođe, nemojte prekrštati noge ili ruke, niti lomiti prste.

Držanje

Presudno u neverbalnoj komunikaciji na razgovoru za posao je držanje tela. Telo mora biti uspravno i ravno, ali ne i ukočeno. Ramena povucite unazad i ispravite se čime ćete odati utisak osobe od poverenja. Naravno, nećete tako ostati tokom celog razgovora. Slobodno se pomerite s vremena na vreme, ali uvek vladajte sobom.

Disanje

Pravilno disanje, osim što će uz pravilno držanje ostaviti utisak smirene i stabilne osobe, pomoćiće vam i da se opustite i ublažite nervozu i tremu koju u ovoj situaciju sigurno svako ima.

Kao što ste primetili KONTROLA je trik koji morate savladati da biste ostavili dobar utisak na rzagovoru za posao i otvorili sebi vrata u sledeći krug beskrajnog lavirinta na čijem se drugom kraju nalazi cilj do kog želite stići – POSAO. Činjenica je da je teško, ali uz malo znanja i mnogo upornosti – MOGUĆE JE. Samo je važno ne odustati.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Govor tela na razgovoru za posao – VAŽNO za znati!

  1. Pingback: Kako Napisati Cv Za Posao | Kako Da

  2. Pingback: Govor tela na razgovoru za posao -