Prosize kapsule

Kako prepoznati lažova?

Laži i lažovi, koliko god to zastrašujuće i neverovatno delovalo, postali su deo naše stvarnosti. Od informacija koje nam se plasiraju putem medija, preko marketinških trikova do najobičnijeg dobro jutro koje izgovaramo iz čiste kurtoazije, a ne iz želje da jutro nekome zaista i bude dobro, i sami učestvujemo u potiskivanju istine i njenih vrednosti. Ipak, suludo i uzaludno bi bilo krenuti u raskrinkavanje belosvetskih laži i lažova. Misli globalno, a deluj lokalno metoda je koja daje mnogo bolje rezultate, pa ćemo vam tako i mi pomoći sa par saveta kako da prepoznate lažova u svakodnevnom životu.

Naravno, profi lažove nikada nećete provaliti, ali oni su retki. Većina njih su amateri koje lako možete prepoznati uz par sledećih trikova.

* Pokretom očiju gore i ulevo u mozgu se aktivira centar za maštu koji često može upućivati na smišljanje laži.

* Visok i piskutav glas, ubrzan govor uz izbegavanje ili neočekivana i nagla promena teme znakovi su laganja.

* Oni koji lažu ne mogu zapamtiti šta su sve ispričali; proverite tako što će vam priču ponoviti za nekoliko dana.

* Lažljivci se često brane bez jasnog razloga misleći da ih sagovornik napada ili optužuje za ono što su skrivili.

* Iako naizgled smiren, onaj koji laže može gotovo neprimetno tapkati nogom ispod stola ili se igrati olovkom.

* Lažovima često nije prijatno stajati pravo pred onim ko ih optužuje i zbog toga mogu izbegavati paralelno držanje ramena sa vašim. Umesto toga, mogu stati lagano na stranu ili nakriviti ramena.

* Izrazi lica ograničeni su na usta; ako lažov npr. glumi smešak koristiće samo mišiće oko usta dok prirodan osmeh zaposli mišiće celog lica.

* Lažovi se često trude da sakriju dlanove svojih ruku. Ovo je instinktivna radnja nad kojom lažov nema kontrolu. Ruke iza leđa ili u džepovima još su jedan moguć pokazatelj laganja.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.