Prosize kapsule

Grčka LETO 2010 – Halkidiki, Pieria, ostrva i druge ponude

Kada razmišljamo o najbližim destinacijama za odmor, prve su nam na pameti Crna Gora i Grčka. Kao što znamo, trend poseta srpskih turista crnogorskoj rivijeri poslednjih godina je u opadanju. Ako se u obzir uzmu košmarnih 8-12 sati putovanja kroz kanjone i vrleti Montenegra, ničim posebno privlačna ponuda Crne Gore, neljubazno osoblje, prosečan i ispod-prosečan smeštaj, kao i redovna epidemija bar nekog stomačnog virusa, naspram opuštenog putovanja auto-putem do, za srpske turiste još uvek neistražene i strane, a ipak bliske Grčke obale gde vas očekuju prisni Grčki osmesi i bratska atmosfera okupana Suncem, morem i mirisom borova sa dodatkom samo trunke hiljadama godina stare Grčke kulture i tradicije, sasvim je jasno zašto se sve veći broj Srba između Grčke i Crne Gore odlučuje baš za prvu. Ako to nije nijedan od već navedenih razloga, onda bi ista, pa i niža cena za mnogo bolji provod trebala da bude RAZLOG. Pa, da vidimo šta je to u grčkoj turističkoj ponudi ove godine.

Po već ustaljenoj šemi, Srbi se najčešće odlučuju za tri opcije – Halkidiki i Pieria, grčka ostrva i nešto što ćemo uvrstiti pod OSTALO.

Halkidiki i Pieria


Na Halkidikiju najtraženija letovališta i ove godine su Polihrono, Pefkohori i Hanioti. Ova tri mesta smeštena na poluostrvu Kasndra u proseku nekih 100 kilometara udaljena od Soluna i 20 od Kalithee, najčešći su izbor onih iz takozvane srednje klase srpskog društva, a znamo da nas je takvih mnogo. Iako je po definiciji Halkidiki inostranstvo gde se možeš i doslovno osećati kod kuće, jer svi govore srpski i slušaju srpsku muziku, onome ko je željan predivnih dugačkih peščanih plaža, besprekorno čistog plavog mora i hladovine borova i maslinjaka, Hanioti, Pefkohori i Polihrono su upravo ono što su tražili. Po cenama koje se čak ni u jeku sezone ne penju iznad 250 evra + u proseku 50-70 evra za prevoz, a vrlo lako se može naći odličan smeštaj i za duplo manje novca, moćiće u potpunosti da uživaju u grčkom gostoprimstvu, moru, tradiciji i kulturi. Isto stanje je i na Pierijskoj rivijeri gde vas u nizu čekaju njeni biseri počevši od najsjajnijeg Soluna, preko Paralie, Katerinija do Olimpik Biča, završno sa masivnim Olimpom. U ponudi su obilasci manastirskog kompleksa Meteori, poseta Olimpu, Svetoj Gori, Solunu, Atini, šoping ture i provod u obližnjim akva parkovima. Takođe, možete i na krstarenje do Skiatosa, a cene za ove izlete se uglavnom kreću od 20 do 50 evra. Ono što biste trebali znati je da su Grci ove godine znatno spustili cene apartmana, tako da nije loša opcija ni putovanje u sopstvenom prevozu, ali su zato usled nedaća sa ekonomskom krizom cene usluga po restoranima, kafićima, klubovima i plažama skočile duplo u odnosu na prošlu godinu. Ipak, kako saznajemo iz prve ruke dobre grčke farmerke, majice i ostale krpice još uvek se mogu pazariti po super cenama koje retko prelaze 10 evra. Uživajte na Halkidikiju…


Slični tekstovi

Comments are closed.