Prosize kapsule

Vuvuzele – masovno duvanje!

Svetsko fubalsko prvenstvo u Južnoj Africi je tokom prvih nekoliko dana bilo straobalno dosadno i sa time se većina ljubitelja fudbala slaže. Ako izuzmemo iznenađujuće poraze Španije od Švajcaraca i Francuske od Meksika (ne, poraz Srbije od Gane nije bio iznenađujuć), te potonju, mora se priznati spektakularnu (a prema pisanju pojedinih svetskih medija i kontroverznu) pobedu Antićevih pulena nad Nemačkom, nije ni čudo što je fudbal u početnom delu Prvenstva pao u drugi plan, dok su u prvom bile neke stvari koje sa fudbalom i nemaju mnogo veze.

Osim Ace Stojanovića, tog fenomena RTS-a, „vašeg prava da znate sve“ pa čak i na kojem se kontinentu nalazite (Medijski javni servis EVROPSKE Srbije), koji je u stanju da u sekundi istrese podatke o tome koju kolonjsku vodu koristi levi bek Novog Zelanda, ali ne i stvarno upotrebljive podatke, najinteresantnija pojava koja prati aktuelno prvenstvo svakako je vuvuzela, afrički instrument koji može da svira svako i može da podnese retko ko.

Iron Abs za vas

Vuvuzela (ili lepatata, kako vam draže) je truba duga oko 65 centimetara, koja je vrlo jednostavna za upotrebu-staviš u usta i duvaš. Možda bi prvenstvo na Jamajci bilo kudikamo zabavnije u pogledu „duvanja“, al’ ovi ga u Africi preteraše. Jedna vuvuzela nije problem. Problem je kada na stadionu nekoliko desetina hiljada ljudi uzme taj „instrument“ i počne da duva. Utisak je sličan onome koji bismo imali kada bi nad stadionom leteo roj pčela velikih k’o krave koje proizvode buku od 127 decibela.

Uprkos već uveliko rasporstranjenoj priči da je vuvuzela neka vrsta nacionalnog južnoafričkog simbola, to baš i nije tako. Tačnije, vuvuzela je u Južnoj Africi postala popularna tek tokom devedestih godina. Preteču vuvuzele je, doduše, mnogo ranije, negde oko 1965. godine napravio Freddie „Saddam“ Maake, fanatični obožavalac južnoafričkog fudbalskog kluba Kaizer Chiefs. Ta proto vuvuzela je bila znatno kraća i zapravo je u pitanju bila adaptirana truba sa bicikla. Freddie je vukljao svoju trubu po raznim prvenstvima, sve do svetskog kupa u Francuskoj 1998. godine, kada mu je bilo zabranjeno da je unese na stadion jer je bila okarakterisana kao „opasno oružje“. Mnogi bi danas konstatovali da je organizator bio potpuno u pravu, no, bilo kako bilo, Freddie je odlučio da napravi plastičnu vuvuzelu kako bi mu dozvolili da je unese na stadion.

Od tada pa sve do danas vuvuzele najrazličitijih boja iritirale su pristojan svet na gotovo svim utakmicama diljem Južne Afrike, a najbolji opis ovog instrumenta dao je južnoafrički kolumnista Jon Qwelane u svega pet reči: „Ovo je instrument iz pakla!“

Danas čitav svet ima čast da bude nerviran vuvuzelama tokom prenosa utakmica iz Južne Afrike, ali treba biti pošten pa konstatovati da nama koji gledamo utakmice na televiziji i nije tako loše kao onim jadnicima na stadionima. Prvi se pobunio izveštač BBC-a Danny Jordaan koji je konstatovao da bi vuvuzele trebalo zabraniti tokom mečeva, da bi BBC ubrzo nagovestio da razmišlja o mogućnosti da tokom prenosa filtrira prirodni zvuk i u etar pusti samo glas komentatora koji prenose dešavanja na terenu. Pobunili su se i igrači, među prvima Patrice Evra, reprezentativac Francuske, kao i Argentinac Lionel Messi, koji su izjavili da zbog buke često imaju problema u komunikaciji sa saigračima i sudijama.

Ipak, uprkos svim negodovanjima, do bilo kakve konkretne zvanične inicijative za zabranu upotrebe famoznih truba na stadionima još nije došlo. Dok se, s jedne strane, ljubitelji vuvuzela očito sjajno zabavljaju (ne samo na stadionima, već i širom gradova, u šoping centrima, na ulicama), s druge strane revoltirani ljubitelji fudbala pokušavaju da pronađu bilo kakav formalan ili neformalan način da doakaju spornim trubama. Tako je nedavno pokrenuta anti-vuvuzela peticija (www.antivuvuzela.org) koju je do sada potpisalo oko 45.000 ljudi, a na internet forumima iz dana u dan raste nezadovoljstvo zbog toga što čelnici FIFA ne preduzimaju ništa u vezi sa ovim „gorućim“ pitanjem.

Činjenica je da verovatno nijedan instrument u bližoj (a i daljoj) istoriji nije izazvao ovoliko kontroverzi. Činjenica je i da je Prvenstvo bar do sada bilo toliko dosadno da su fuckin’ plastične trube postale važnija tema od najvažnije sporedne stvari na svetu. Nije još pouzdano utvrđeno, ali izgleda da vuvuzele na vrlo čudan način utiču i na srpske reprezentativce, koji, kao da su pod uticajem zvukova nekakve Panove frule, skaču okolo i kao kompletni mamlazi loptu bar jednom tokom utakmice dodirnu rukom. Na kraju krajeva, svaka će reprezentacija posle eventualnog neuspeha moći da ustvrdi: „Vuvuzele su krive što smo izduvali na Prvenstvu“. Nadajmo se samo da toliki broj truba neće pogoditi neku nezgodnu frekvenciju koja bi dovela do rušenja stadiona. To bi već bilo previše.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Vuvuzele – masovno duvanje!

  1. Pingback: Sva ČUDA Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. | Muški magazin - M@N!