Prosize kapsule

Kako ispravno održavati odeću i obuću?

Većina muškaraca odeću posmatra kao komad robe koji se kupi, nosi, pere, nosi, baci. Međutim, u ovom nizu karika nedostaje jedna koja će vam omogućiti da period između kupi i baci potraje što duže, a uštedećete i koji dinar. Ona se zove ODRŽAVANJE.

Većina nas pri kupovini odeće ne vodi suviše računa o gomili etiketa koje dobijamo prišivene uz nju. Nosimo je dok traje, a kada dotraje bacamo i kupujemo novu. Ipak, sledeći put kada budete stavljali vašu novu majicu, farmerke, džemper ili šta već podvijte rukav i na etiketi ćete naći kratka i jasna uputstva koja su tu da vam pomognu kako da vam odeća uz par jednostavnih pravila traje duže. Ako vas mrzi da uradite taj pokret rukom uz angažovanje mozga u trajanju od 10 sekundi onda sledećih 5 minuta provedite uz tekst koji sledi, jer smo u njemu sumirali sva ta pravila u nešto manje od 100 redova. Pa, da krenemo…

Sakoi i jakne

Za sakoe i jakne vi sami teško da možete šta učiniti. Bez mnogo razmišljanja ih prosledite stručnjacima u obližnjem salonu za hemijsko čišćenje. Oni će znati šta sa njima. Ipak, i sa hemijskim čišćenjem morate biti umereni, jer više od tri tretmana godišnje od vašeg sakoa pravi neuglednu košulju. U međuvremenu ih redovno četkajte i držite zakopčane na vešalici da ne bi izgubili formu, najbolje u posebnoj kesi za sakoe kako ne bi poprimili miris.

Jakne možete ponekad i popariti ako ih često nosite, jer poprime miris vašeg tela. Jednostavno ih stavite u kadu i pustite vrelu vodu kako bi se stvorila para i ostavite ih tako neko vreme. Nakon toga ih prosušite na terasi, ili negde gde imate stalnu cirkulaciju vazduha i posao je gotov.

Farmerke i pantalone

Tretman farmerki i pantalona pre svega zavisi od materijala od kog su sastavljene, a to vam piše na etiketi. Farmerke se obično peru na temperaturama nižim od 60 stepeni izvrnute na naličje, a kako biste izbegli gužvanje stavite ih na sušenje odmah po vađenju iz mašine. Ako se miris cigareta ili neka druga aroma osete i nakon pranja, stavite ih u vodu sa deterdžentom da odstoje nekoliko sati, pa ih zatim dobro isperite.

Košulje

Za pranje košulja se savetuje ručno pranje ili pranje u mašini na umerenom programu, najviše da biste sačuvali tkaninu. Hemijsko čišćenje se ne savetuje. Ono što nervira mnoge su mrlje od dezodoransa koje ostaju na tkanini, a tu vam kao najbolji savet možemo navesti jedino da prvo dezodorans nanesete na kožu, ostavite da se osuši, pa tek onda obučete košulju. Košulje se peglaju vlažne, i uvek pre peglanja morate proveriti ima li kakvih mrlja na košulji, jer ako se koja provuče, prepeglana ostaje za sva vremena. Mrlje od sosa skidaju se ribanjem u tvrdoj vodi, a one upornije u toploj vodi sa dodatkom sirćeta. Mrlje od krvi i vina peru se u hladnoj i slanoj vodi, a peru se sapunom. Kragne uvek pre pranja namažite nekim sredstvom za skidanje mrlja. Što se tiče vešalica gledajte vaše košulje ne vešate na žičane vešalice jer one cepaju tkaninu.

Kravate

Što se tiče čišćenja, najveći broj muškaraca se odlučuje za hemijsko čišćenje, što nije nešto što vam savetujemo. Najbolje je na komad vate naneti malo sredstva za uklanjanje mrlja i trljati isflekano mesto dok fleka ne nestane. Što se tiče samog održavanja, kravate se po pravilu čuvaju ili na vešalici ili urolane. Svi nabori se ispravljaju uz pomoć pare i pegle, osim onih koji nastaju kada kravatu nakon nošenja ne odvezujete, najčešće jer ne umete ponovo da je vežete. Da biste naučili kako se vezuje kravata, možete pogledati naš tekst o tome, a savet je da ih uvek odvezujete, jer nabori koji se stvaraju neodvezivanjem ostaju zauvek.

Džemperi

Tri su zlatna pravila koja važe za održavanje džempera – PRVO, nakon pranja ih ne cedite uvrtanjem, već ih umotajte u peškir kako bi on upio vodu, a zatim ih na istom tom peškiru odložite da se dalje cedi i suši, nikako na Suncu. DRUGO, ućebane kuglice su nakon nekoliko desetina pranja neizbežna stvar. Ipak, nemojte ih čupati, već ih seckajte makazama – tako ne oštećujete tkaninu. TREĆE, džempere uvek nakon nošenja protresite i složite “na kocku”, nikako ih ne kačite na vešalicu, jer ćete umesto džempera uskoro imati vunenu haljinu. Džemperi uvek moraju biti na vazduhu kako bi disali, zato ih povremeno luftirajte.

Cipele

Prašina sa cipela se briše krpom od neke nežne tkanine, zatim se briše vlažnom krpom, zatim ponovo suvom i onda se polira kremom za cipele ili bilo kakvom kremom koja će nahraniti kožu cipela. Savetuje se da se ovo radi odmah po izuvanju dok su cipele još tople, jer tada koža bolje upija kremu.

Što se patika tiče, njih možete prati u mašini za veš, ali ih obavezno sušite na sunčanom i vetrovitom mestu kako ne bi upile miris vlage. Povremeno ih provetravajte, ali tako što ćete izvaditi i uložak patika i njega ostaviti da se luftira posebno.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.