Prosize kapsule

Električni brijači – priprema, tehnike, nega, održavanje, saveti

I sami znate da smo objavili veliki broj tekstova na temu brijanja i nege lice. Ipak, nešto nam je promaklo – brijanje električnim brijačem! Kako bismo se iskupili za ovaj propust pripremili smo vam koristan tekst sa svimš što vam može zatrebati ako se brijete sa električnim brijačem, od priprema, preko tehnika brijanja do održavanja brijača, kao i razloga ZA i PROTIV električnih brijača. Da budemo iskreni do kraja, tekst je nastao na inicijativu našeg vernog čitaoca Marka, a ako i vi imate neko pitanje vezano za ovu ili neku drugu temu – ne ustručavajte se da pitate. Marko, evo šta smo pronašli..

Prva nedoumica vezana za „električno brijanje“ je ŠTA JE BOLJE? Svakako, nijednim drugim načinom brijanja nećete postići tu glatkoću kože nakon brijanja kao što je imate nakon žileta i pene. Većina električnih brijača do sada je bila namenjena za „suvo brijanje“, ali sve je više brendova koji nude i opciju „mokro brijanje“, što automatski uključuje i vodu, ali i penu. Na ovaj način brijanje električnim brijačem postaje isto kao i klasično, ako ne i bezbednije, jer nema posekotina i infekcija.

Priprema

Kada koristiš električni brijač za „suvo brijanje“ tehnike brijanja se ne razlikuju mnogo od klasičnog brijanja, osim što isključuju vodu. Ipak, neke druge stvari ostaju prilično iste. Najbolje je da pre brijanja dlaku omekšaš tuširanjem, toplim peškirom ili umivanjem toplom vodom, čime istovremeno otvaraš pore lica i olakšavaš brijanje. Ipak, pre nego pređeš na brijanje, moraš biti siguran da ti je koža suva. Da bi ubrzao sušenje, možeš na lice natapkati malo pudera. Takođe, da bi uklonio prirodno ulje, mrtve ćelije kože ili druge ostatke koji se nalaze na dlaci, pre brijanja možeš na bradu naneti neko pre-shave sredstvo na bazi alkohola kako bi isušilo bradu i lice i olakšalo ti brijanje. Ako ti je koža lica osetljiva na alkohol postoje i neka sredstva koja ne sadrže alkohol, a imaju jednako dobar rezultat.

Brijanje

Kada se briješ električnim brijačem uvek se briješ suprotno od smera rasta dlake. Vodi računa da ne prelaziš više puta preko jednog istog mesta jer to može izazvati iritacije kože i infekcije. Da biste bili sigurni da ste dobro obrijali taj deo lica i da ne morate više da se vraćate na njega, prstima slobodne ruke zategnite deo kože lica sa kojeg odstranjujete dlake kako bi bila ravna i glatka. Osim klasičnih aparata za suvo brijanje, postoje i drugi modeli. Oni sa rotacionim glavama omogućuju bolje brijanje nekih teže dostupnih predela – prevoji, deo ispod brade, prelazi ispod i iznad usana.. Zatim, tu su i aparati za „mokro“ brijanje koji vam omogućavaju da se brijete tokom tuširanja i da pri tome koristite penu ili gel za brijanje.

Posle brijanja

Nega lica posle brijanja električnim brijačem podrazumeva isti postupak kao i kod brijanja običnim brijačem. Savetuju se afteršejvovi na bazi prirodnih ulja, izbegavanje onih sa alkoholom, a važna stavka za one sa suvom kožem je nanošenje losiona sa hidratizirajućim dejstvom. Ipak, električni brijač skida dlaku dugačije od klasičnog žileta i zato je veoma važno dati koži vremena da se prilagodi ovoj promeni. Ako tek počinjete sa električnim brijačima, naš je savet da između brijanja u početku pravite pauzu od dve do tri nedelje, dok se koža ne navikne na električni brijač. U međuvremenu se brijte klasičnim brijačima, a vremenom će ova pauza postajati sve kraća.

Održavanje

Po pravilu, brijanje električnim brijačima iam tu prednost što nema posekotina. I to je zagarantovano, osim u slučaju da vršite prejak pritisak brijačem na kožu lica ili ako ga ne održavate pravilno. Za prvo pomozite sami sebi, a kod drugog ćemo vam pomoći mi.

Oštrice brijača uvek moraju biti čiste. Većina brijača ima glavu koja se skida ili makar neki patent koji bi vam omogućio lakši pristup glavi radi čišćenja. Konsultujte usputstva koja ste dobili uz brijač da li se glava čisti četkom ili se može oprati pod vodom.

Redovno menjajte oštrice. Vremenom se žileti tanje, kao i kod klasičnih brijača, i zato je neophodno promeniti ih kada za to dođe vreme. Rok trajanja žileta je godinu dana, nakon čega otupe i nisu za upotrebu.

Oštrice se moraju podmazivati. Kako bi se smanjilo trenje metala o metal, žileti električnog brijača se povremeno moraju podmazivati uljem za brijače. To je najbolje raditi kada čistite brijač, kada ste već oslobodili pristup žiletima i prethodno ih očistili od dlačica i drugih prljavština. Ulje u spreju ili kapanjem nanosite direktno na oštrice, vraćate zaštitu na glavu brijača i upalite ga da ulje „procirkuliše“. Ulje obično dobijate uz brijač, a zalihe možete dopuniti u bilo kojoj bolje opremljenoj parfimeriji ili prodavnici brijača.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

4 komentara na “Električni brijači – priprema, tehnike, nega, održavanje, saveti

  1. Veoma ste brzi,SVAKA CAST.Hvala vam za prethodni odgovor i ovaj tekst

    Pozdrav

  2. Koristim vec dve godine elektricni brijac i prezadovoljan sam.Usteda na vremenu je ogromna,brijem se dok gledam TV ili dok vozim auto na posao i sa posla…Jedna od naj korisnijih sprava za mene.

    • A gde idu dlake kada se brijete u kolima ili na krevetu dok gledate TV ??? Cesto procitam da to ljudi rade ali mi nije jasno pa ja kad koristim one male trimere za korigovanje obrva, dlaka u nosu ili usima ili gde vec pa mi sitne dlacice naprave problem i jedva ih sperem sa lavaboa…