Prosize kapsule

Kradeni automobili – na šta obratiti pažnju?

Metoda kojojm se prosečan Balkanc vodi u kupovini novog automobila podrazumeva sledeće – da bude polovno, da bude vozno, da je prešlo što manje kilometara, da bude pristojno i, naravno, da bude JEFTINO. U principu, ovom metodom pazarimo i nekretnine, mobilne telefone, krompir na pijaci, ali i životne partnere. Ipak, kod automobila treba dodatno obratiti pažnju i na to da li su kradeni. Kada biramo ženu, činjenicu da je makar jednom bila kradena prihvatamo kao nešto normalno. Sa automobilima stvar je ipak drugačija.

Evo nekoliko saveta o čemu treba voditi računa pri kupovini automobila, a na temu sumnjive prošlosti vašeg budućeg četvorotočkaša…

Pedigre

Kao što smo već rekli, cena je najčešći preduslov kupovine određenog automobila. Logično, kupićete najpristojniji auto za najmanje para. Međutim, ako to podrazumeva sasvim solidnog Golfa 5 starog svega dve godine, a po ceni od nepunih 4. 000 evra, tu bi nešto moralo da vam bude sumnjivo. Ako ne znate šta, policija će vam uskoro objasniti. Kao što znamo, kriminal odavno ne zna za granice. Automobili se kradu „preko“, prodaju kod nas, papiri o poreklu i „pedigreu“ vašeg mezimca se menjaju i nisu nikakav garant da vaše vozilo nije kradeno. Garant su samo odlično obavljenog falsifikovanja… Mala olakšica je kupiti automobil iz države u kojoj živite, mada ni tu niste sto posto sigurni, naročito ako kupujete Golfa, Pasata, Mercedesa, Audija, BMW-a koji su omiljena meta „kolakradica“.

U poslednje vreme na njihovoj meti sve češće su i Zastavini automobili, za koje je obustavljena proizvodnja rezervnih automobila. Kako znamo da 70% žitelja bivše SFRJ još uvek vozi neko od Zastavinih „čeda“, jasno je da su rezervni delovi za njih izuzetno tražena roba, a u nedostatku novih, crnom tržištu sledi pravi procvat…

Tragovi

Poput Holmsa sledite tragove moguće provale. Posebno dobro tražite oko brave, na kontaktnom ključu… Ključevi i brave MORAJU biti ORIGINALNI.

Stakla na prozorima moraju imati industrijske oznake.

Takođe, volan i menjač moraju biti originalni. Nabudženi detalji deluju lepo, ali mogu vas doći glave. Budite oprezni sa sportskim volanima..

Obratite pažnju na svežu boju na brojevima šasije, ili unutrašnjosti motora. To može značiti da su menjani delovi ili cela limarija kako bi se zameli tragovi.

Dokumente obavezno proverite, naročito ako je automobil menjao više vlasnika. To se lako može proveriti u nadležnoj službi. Tada obavezno proverite i dokumenta tih prethodnih vlasnika.

Za kraj, najbolje je da u kupovinu i odabir automobila povedete makar nekog stručnjaka. On će znati šta da traži i gde da gleda. Nama su svi oni samo lepotani za čiji volan jedva čekamo da sedenemo – do prve policijske patrole. A onda…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.