Prosize kapsule

Šta ne treba pisati u CV-u?Kada pišete CV, odnosno biografiju pomoću koje ćete konkurisati za određeno radno mesto, ono o čemu morate najviše voditi računa je da se ona razlikuje od malog miliona već viđenih biografija. Razmislite. Ako poslodavac u svojoj firmi nudi jedno radno mesto, u našoj zemlji postalo je već pravilo da na to jedno radno mesto konkuriše od 500 do 1. 000 nezaposlenih. Šta mislite – koliko je biografija poslodavac zaista pročitao? Naravno, pročitao je one koje se razlikuju, što i jeste svrha biografije – da vas izdvoji u masi. Mi smo tu da vam pokažemo kako da se izdvojite izbegavajući najčešće greške u pisanju CV-a…

Lični podaci

Iako većina savetnika predlaže ustaljeni obrazac – ime i prezime, rođen, živi, bračni status, kontakt… mi vam savetujemo da u delu sa ličnim podacima navedete samo ime i prezime, adresu stanovanja i kontakte. Za svim ostalim nema potrebe, jer to poslodavac može saznati i na razgovoru, a dodatno – nikada ne znate da li je neki od tih podataka vaš plus ili minus pri konkurisanju. Nikada nećeš zažaliti za ono što nisi ni kazao…

Poslovi

Veliki broj nezaposlenih pravi veliku grešku navodeći u biografiji apsolutno sve poslove koje su ikada radili. Kao prvo, poslovi poput deljenja letaka ili neki drugi poslovi koje ste dobijali preko studentske zadruge NISU ZA CV. Dalje, ako već imate veliko radno iskustvo (iznad 3 godine), ne treba navoditi pripravničke poslove, jer ono pri konkurisanju ne znače mnogo. Takođe, ako konkurišete za radno mesto u firmi sa čijom ste delatnošću već upoznati najbolje je navesti samo one poslove koji su nekako povezani sa delatnostima te firm. Na primer – ako konkurišete za posao asistenta menandžera, navedite (ako imate) iskustva sa prethodnih sličnih poslova. Nemojte navoditi da ste 4 godine radili u praonici za hemijsko čišćenje… o tome možete na razgovoru za posao kao temi za opuštanje.

Dužina CV-a

Koliko god da ste iskustva skupili tokom vašeg radnog staža, pokušajte da budete što koncizniji i da sve sročite na što manje prostora. Savet – niko ne čita biografije duže od dve stranice.

Zamenice

Ne preterujte sa njima. CV je u neku ruku i test vaše ličnosti. Previše JA, JA, JA… odaće utisak vaše egocentričnosti, a to nije osobina koju želite da uoči vaš poslodavac. Najbolje je ne koristiti ih uopšte.

Preporuke

Preporuke su veoma važne da biste bili primljeni na posao za koji konkurišete. Ipak, one treba da budu vaše oružje, a ne oružje koje će poslodavac koristiti protiv vas. Preporuke obezbedite pre nego ćete konkurisati za posao, ili dok čekate odgovor po slanju CV-a. Ne stavljajte ih u CV, jer ne želite da ih poslodavac proverava bez vašeg znanja. O njima popričajte na prvom razgovoru, tako da imate vremena da pripremite vaše bivše šefove ako poslodavac iskaže želju da vas proveri.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

5 komentara na “Šta ne treba pisati u CV-u?

  1. Veoma koristan tekst za sve koji nastoje da se zaposle tj. da konkurišu za neki od poslova kojim žele da se bave. Jedina zamerka je na pravopisu, npr. za glagol Trebati koji je bezličan, on u svim licima ostaje nepromenjen i glasi "TREBA", no to i nije tako bitno. Još jednom hvala, i sve najbolje adminima.

    • Hvala i Vama na ovoj veoma korisnoj kritici, kao i na lepim željama. Pravopis nam je bitan, trudimo se da sve bude što ispravnije, ali ponekad nam nešto i promakne. Nadamo se i daljoj konstruktivnoj saradnji. Veliki pozdrav od M@N!a!

  2. Svidja mi se Vaš tekst,zato što smatram da sadrži jasne smernice o tome,kako napisati praktičan "cv"u par koraka.Danas se veoma ceni i tzv:"neformalno obrazovanje"pri tom mislim na kurseve i seminare iz oblasti:računarstva,računovodstva,stranih jezika,tehnike,saobraćaja ,bez ovoga nijedan"cv" nije potpun.Smatram da u "cv"-u,ipak treba navesti i volonterske i pripravničke poslove koje smo radili,zato što se tako potencijalnom poslodavcu šalje poruka da smo vredna i ambiciozna osoba,koja je voljna da radi,i spremna da uči,naravno i ovde ne treba preterivati.Pozdrav!

    • Iskreno, i mi ponekad "bacimo pogled" na ovaj i slične tekstove, čisto da se podsetimo. 🙂 Hvala na lepoj kritici, a što se tiče navođenja volonterskih i pripravničkih poslova, slažemo se da je korisno navesti ih da bi se ostavio utisak vredne i ambiciozne osobe, ali je najbolje to učiniti u kratkim crtama. Ipak, ako imate (recimo) više od pet godina iskustva bolje je da akcenat bude na ozbiljnijim poslovima, a pripravničke navedite na kraju.
      Hvala još jednom i pozdrav od M@N!a!

Ostavite komentar