Prosize kapsule

Kako da vam baterija laptopa traje duže?

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da produžite život baterije vašeg laptopa od očekivane tri godine za bar koji mesec više…

Laptop i baterija uvek moraju biti na sobnoj temperaturi. Na većim vrućinama ili hladnoćama dolazi do njihovog oštećenja. Isto važi i za baterije u uređajima poput kamerica, foto aparata, diktafona. Sigurno ste primetili da se njihove baterije brže prazne na nižim temperaturama. Isto se događa i sa laptopom.

Nemojte laptop uvek držati na adapteru uključenom u struju. Gledajte da laptop preko noći ne bude uključen u struju, jer se u suprotnom baterija neprestano puni što skraćuje njen rok trajanja. Ako znate da laptop nećete koristiti nekoliko dana najbolje je da izvadite bateriju iz njega. Takođe, jednom mesečno pustite da se baterija sama isprazni. Odvojite jedan dan kada će vam laptop ostati uključen, ali nemojte ništa raditi na njemu. Jednostavno, pustite da se baterija isprazni sama od sebe.

Ako želite da baterija vašeg laptopa traje duže, mogli biste razmisliti i o tome da smanjite jačinu svetlosti ekrana, isključite zvučnike, ne prikačujete eksterne uređaje na laptop kada kao izvor napajanja koristite samo bateriju, ne i adapter. Smanjite vreme provedeno u igranju igrica, slušanju muzike sa CD-a, pregledanju video zapisa… Eksperimentišite i malo sa Windows podešavanjima, stand by opcijom i slično. Naravno, uvek je dobro da ne koristite više programa odjednom, ako laptop nije priključen na struju.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Kako da vam baterija laptopa traje duže?

  1. nece da bude da je samo to ja bi pre reko da je ekran tj monitor led ekrani manje trose struju nego ovi obicni niste znali eeeeeeeeeeeee.