Prosize kapsule

Kako se rashladiti?

Ako se setimo početka jula, setićemo se i naše poluzimske garderobe koju smo nenadano bili primorani još jednom da izvučemo iz ormana kako se ne bismo posmrzavali. Međutim, kada shvatimo da je od tad prošlo svega 20-ak dana deluje neverovatno.. Možda zbog razlike od nekih 20-ak stepeni koliko je temperatura „skočila“ preko noći. I dok smo tada mislili o tome kako se ugrejati, sada nam je najvažnija misao – kako se rashladiti?

Dovoljno tečnosti, povremeno rashlađivanje, pravilna ishrana i smanjena sportska aktivnost formula je za uspešno preživljavanje tropskih vrućina.

Kako tokom velikih vrućina znojenjem gubimo ogromne količine vode, neophodno ih je nadomestiti sa makar tri litra tečnosti. Najbolja je voda. Ne savetuju se gazirani sokovi, ali voćni i sokovi od povrća odlična su zamena za vodu. Pijte paradajz sok jer on istovremeno nadomešćuje izgubljene minerale. Izbegavajte alkohol, jer će vas on dodatno zagrejati. Znamo, teško je odoleti hladnom pivu, ali sigurno ste primetili blagi znoj koji vam nakon nekoliko gutljaja kreće niz kožu… Kafa i alkohol šire vaše krvne sudove što dovodi do snižavanja krvnog pritiska i malaksalosti.

Što se tiče osveženja u vidu tuširanja, verovatno ste već uvideli da što se više tuširate to se više znojite. Naš je savet da se povremeno umijete, često perete ruke, a kada baš prigusti osvežite cele ruke, a stopala potopite u lavor sa mlakom vodom. Ako baš morate da se tuširate, tuširajte se što toplijom vodom, a ne hladnom što vam se možda čini logičnim, ali to će samo pojačati znojenje.. Uvek sa sobom nosite flašu vode, i sa vremena na vreme pospite malo po glavi, zadnjem delu vrata, rukama, stoplima..

Izbegavajte jaku hranu, roštilj, pečenja… To je sve teško svariva hrana za čije je varenje potrebna veća količina krvi koju telo povlači u želudac i creva iz kože. Time koža ostaje bez regulatora toplote i vama se čini kao da proživljavate pakao. Naravno, ne kažemo da se zadavite perkama crnog luka dok se svi ostali dave ćevapima, ali gledajte makar da odaberete neko manje masno parče – ne mora da bude baš slaninica. U pauzama između roštiljanja vaš meni neka čine jela sa povrćem, riba i testa…

Takođe, ako trenirate, gledajte da treninge pomerite za rane jutarnje sate. Teže fiziče aktivnosti u najtoplijem delu dana iz vas će izvući sve tečnosti koje ćete teško dopuniti, zato je najbolje vreme za letnje treninge rano jutro ili kasno uveče. Ali uvek postoje letnji sportovi. Plivanje je jedan od najboljih treninga za celo telo. Dodatno – osvežava.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.