Prosize kapsule

Svi razlozi PROTIV GAZIRANIH SOKOVA

O tome koliko je omiljeni svetski bezalkoholni napitak Coca-cola štetna po zdravlje, naročito muško, već smo pisali u nekim ranijim tekstovima. Međutim, Coca-cola nije izdvojen slučaj. Sličan efekat imaju svi gazirani sokovi, a evo nekoliko posledica koje oni mogu imati po vaše zdravlje.

U osnovi, svi gazirani sokovi puni su praznih kalorija koje organizmu pružaju jednokratan izvor energije, a zatim se pretvaraju direktno u masti. Istovremeno, blokiraju iskorištavanje drugih važnih hranljivih materija kao što su vitamini, minerali i hranljiva vlakna.

Štetne posledice

Gazirani sokovi pre svega utiču na gojaznost. Dokazano je da se konzumiranjem tri decilitra gaziranog soka dnevno telesna težina povećava za čitav kilogram. Kako su puni aditiva i šećera, logično je da gazirani sokovi utiču i na razvoj dijabetesa. Oni smanjuju sposobnost organizma da metaboliše šećer što vodi dijabetesu, prekomernoj težini, visokom krvnom pritisku, povećanom nivou šećera i triglicerida u krvi.

Iron Abs za vas

Sledeća na redu je, naravno, jetra. Dugogodišnje uzimanje gaziranih sokova može da dovede čak i do ciroze jetre, do čega dolazi usled apsorbovanja voćnog soka (fruktoze) iz gaziranih sokova upravo u jetri. Takođe, na meti štetnog uticaja su i vaši bubrezi. Fosforna kiselina iz gaziranih sokova menja sastav urina i dovodi do stvaranja bubrežnih kamenaca.

Najlogičniji i najvidljiviji uticaj (pored debljine) je na vaše zube. Gazirani sokovi oštećuju zubnu gleđ i utrostručuju rizik od razvoja karijesa. Gorušica, nadutost želuca.. još neke su posledice s kojima je moguće da su se sreli svi koji ponekad popiju neki sok. Zamislite šta se dešava sa želucem onih koji ih piju redovno.

Najopsaniji po zdravlje su upravo veštački zaslađivači kojih su gazirani sokovi prepuni. Ugljena, fosforna, i limunska kiselina koje se nalaze u svakom gaziranom soku narušavaju acidobaznu ravnotežu organizma, a malo je poznato da su veštački zaslađivači poput aspartama, acesulfama K i sukraloze veoma toksični.

Oni izazivaju hroničan umor, glavobolje, migrenu, slabost, uznemirenost, mučninu, kožni osip, nervozu, depresiju, mentalnu konfuziju, smetnje sa vidom, oštećenje jetre i bubrega. Takođe, kofein, čija je, poređenja radi, količina u 3 decilitra jednaka šoljici kafe izaziva probleme sa spavanjem i koncentracijom.

Pomenuto narušavanje acidobazne ravnoteže u korist povećanja kiselosti krvi može izazvati gubitak koštane mase, jer kiselost uzrokuje neravnotežu kalcijuma i fosfora u telu. Ako unosimo fosfor putem gaziranih sokova, da bi uspostavilo acidobaznu ravnotežu, telo će koristiti kalcijum iz kostiju i upravo zbog toga prvo stradaju zubi. Ako se potrebna količina kalcijuma ne nadomesti kalcijumom iz mleka, sira, ribe i lisnatog povrća konstantan gubitak kalcijuma iz kostiju dovešće do osteoporoze i gubitka zuba. Narušavanje ove ravnoteže, naročito je opasno za decu, jer može doći do deformiteta kao posledica uzimanja gaziranih sokova tokom razvojnog perioda kada se formiraju kosti za ceo život. Takođe, deci se time što im se dopušta da piju gazirane sokove utire put ka lošim prehrambenim navikama. Kako su gazirani sokovi jak energetski izvor, smanjuje se unos energije kroz neke druge, daleko hranljivije i zdravije materije.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar